Volledig scherm
Sjampetter Rinus, nar Malou en Priens Ruben I (vlnr) in de hofauto van Tullepetaonestad, die al 33 jaar wordt bestuurd door Piet Alders. © Foto Babera Zonjee / Pix4Profs

Al 33 jaar Bob van de Priens in Roosendaal

ROOSENDAAL / RUCPHEN - Piet Alders uit Rucphen is deze carnaval voor de 33ste keer hofchauffeur van Priens, nar en Sjampetter in Tullepetaonestad. 'Ik wil nog wel een paar jaar doorgaan.'

Acht Priensen, evenzoveel narren en zeven Sjampetters heeft Piet Alders al onder zijn hoede gehad sinds hij plaatsnam achter het stuur van de hofauto van Tullepetaonestad. ,,Een hele mooie én dankbare baan", zegt de 72-jarige hofchauffeur, die deze carnaval voor de 33ste keer de Roosendaalse leutaanvoerders van hot naar her brengt.

Zijn 'carrière' begon in 1985, als invaller. Op voorspraak van toenmalig Sjampetter Jan Tak, een collega van hem bij het Korps Commandotroepen, kwamen ze Alders plotseling van zijn werk ophalen. ,,We reden destijds met de privéwagen van Jan Tak, als ik me goed herinner een Toyota." Inmiddels is het Roosendaalse Autobedrijf Van Osta al enkele decennia de trouwe sponsor van de hofauto, een Hyundai.

200 bezoeken
In vijf weken tijd staan er zo'n 200 bezoeken op het programma. Daarbij zorgt Alders, geboren en getogen in Roosendaal maar al bijna de helft van zijn leven woonachtig in Rucphen, er niet alleen voor dat het drietal overal op tijd arriveert. Hij is ook de steun en toeverlaat van de hofhouding, waarvoor hij dag en nacht klaarstaat en allerlei hand- en spandiensten verricht. Zoals het helpen aan- en uitkleden van de oog'eid. De knopen van diens pak zitten immers op de rug. ,,Ook heb ik voor iedereen reservespullen bij. Handschoenen, panty's voor de Priens en een overhemd voor de Sjampetter, zodat zij nooit voor verrassingen komen te staan."

Met de Sjampetter, die het programma maakt en bewaakt, houdt Alders bovendien de klok scherp in het oog. ,,Ik hou ze alle drie sowieso goed in de gaten", vertelt de 'lijfwacht' van het gevolg, die ondertussen bij iedereen bekend is, maar geen speciale uitdossing draagt. ,,Ik hou me liever bescheiden op de achtergrond. Gewoon in mijn kiel. Ze hebben me wel eens een pak willen geven, maar dat vind ik nergens voor nodig."

Alders, die de weg in Roosendaal op zijn duimpje kent, maakt nogal wat overuren in deze feestelijke periode van het jaar. ,,Ik haal de oog'eid, de nar en de Sjampetter thuis op en breng ze ook weer veilig terug. Zodoende sta ik meestal als eerste op en ga ik als laatste naar bed."

Hoogtijdagen
De hoogtijdagen van carnaval duren voor de hofchauffeur niet zelden van 8 uur 's morgens tot drie uur 's nachts. En, het mag voor zich spreken, hij is altijd 'de Bob'. ,,Ik vier automatisch ook carnaval natuurlijk, maar drink steevast bitter lemon of soms een colaatje." Met uitzondering van Aswoensdag. Dan hoeft hij niet meer te rijden, gaan ze gevieren haring happen én een borreltje drinken.

Het sociale carnaval, de bezoeken aan zorgcentra, woonvoorzieningen, scholen en het ziekenhuis; daar geniet Alders het meest van. ,,De oude van dagen en de gehandicapten zijn ook het dankbaarste publiek."

Hoewel hij nu een carnavalsjubileum viert, trapt de hofchauffeur nog niet op de rem. ,,Ik wil nog wel een paar jaar doorgaan", stelt hij. Gevraagd naar anekdotes, blijkt Alders een echte professional. Hij zou er bij wijze van spreken een boek over kunnen schrijven, maar het motto what happens in Vegas, stays in Vegas doet in dit geval ook opgeld voor Tullepetaonestad. Alleen de vaste plaatsverdeling in de auto is geen geheim: de Sjampetter zit naast hem op de bijrijdersstoel, de oog'eid rechts achterin en de nar links op de achterbank.

Al zijn passagiers uit die 33 jaar zijn hem even dierbaar. ,,Maar alles wat in de wagen gebeurt, blijft in de wagen. Als ze willen, moeten ze bijvoorbeeld hun hart kunnen uitstorten. Gelukkig hebben we in al die tijd meer gelachen dan wat anders, hoor."

  1. Vader (63) en zoon (26) opgepakt voor geweld bij huisartsenpost en instelling in Bergen op Zoom; hulpverleners en politie doen aangifte

    Vader (63) en zoon (26) opgepakt voor geweld bij huisartsen­post en instelling in Bergen op Zoom; hulpverle­ners en politie doen aangifte

    BERGEN OP ZOOM - Door hulpverleners en agenten is zondagavond aangifte gedaan van mishandeling en bedreiging door een 26-jarige man uit Bergen op Zoom. De man ging bij de huisartsenpost (HAP) bij Bravis ziekenhuis compleet door het lint. De politie moest pepperspray inzetten om de man aan te houden. Ook zijn vader, een 63-jarige man uit Roosendaal, is daarbij opgepakt.
  2. Lekker ontspannen bij Hap & Tap in Hoeven: ‘Dit hebben we nodig’

    Lekker ontspannen bij Hap & Tap in Hoeven: ‘Dit hebben we nodig’

    HOEVEN - ,,Dit heeft onze hectische maatschappij nodig,' zegt Winfried van Roesel tijdens de derde editie van Hap & Tap Samba Cubana. Gistermiddag en -avond was het lekker genieten op het grasterrein voor Centrum Bovendonk. Met Sambamuziek, hapjes, cocktails, optredens en kindervermaak in Zuid-Amerikaanse sferen. Organisator Edwin Gildemeijer straalde van oor tot oor toen na de ochtendregen, de droogte en vooral het lekkere zonnetje verscheen.