Volledig scherm
In Wouw zijn zondag heel wat aardappelen geschild. © pix4profs/petervantrijen

Aardappelschilwedstrijd in Wouw: ‘Morgen eten we bami’

WOUW - Maurice Broeren was er zondag aan het eind van de middag helemaal klaar mee. Hij kon geen aardappel meer zien en dat bracht hem tot de verzuchting: ,,Morgen eten we geen aardappelen. We gaan voor bami!”

De jaarlijkse Kartoffelmittag met de strijd om de ‘Kan-me-nie-schille-trofee trok in Wouw weer een enthousiast publiek. Enkele deelnemers hadden zelfs een aardappel van thuis meegenomen, anderen hadden tevoren geoefend, maar tijdens de wedstrijd om de langste aardappelschil te produceren, liep het door de spanning toch even anders. Hoewel het de dertiende editie was, liep alles op rolletjes en Guus Heijmans, die er ook in 2009 al bij was, produceerde een schil van 204 cm, Ad van den Oever, de winnares van twee jaar geleden bleef op 133 cm steken, net voor Nel Verhey met 120 cm. ,,Ik ben bijna een uur bezig geweest om de schil los te snijden. Ik moest zelfs hier een daar stukjes die vast zaten nog los steken”, vertelde de uiteindelijke winnaar.

Jeugd

Ook de jeugd probeerde om aardappels te schillen. Gelukkig voor de gezinnen schillen zij niet dagelijks de aardappels, want anders wordt er links en rechts erg laat op de avond gegeten. De verschillen werden hier in halve centimeters uitgedrukt. Vera Kortsmit kwam tot 35 cm, vóór Dani Martens die een schil van 34,5 cm produceerde en Rik Verheij met 34 cm.

Friet

Ondertussen werden aan de tafels in het cafégedeelte van Donkenhof frietaardappels van zeven verschillende rassen bak-klaar gemaakt. Om mee te mogen doen aan het proeffestijn, moesten de bezoekers eerst aan het schillen. Zeven Wouwse aardappeltelers hadden hun beste producten gebracht. ,,Opvallend was dat bij de keuze van de winnaar altijd blijkt dat smaken verschillen. Terwijl de ene ploeg een winnende score geeft aan een bepaald ras, vindt een ander team dat de friet van die aardappel beslist niet lekker smaakt”, geeft Broeren aan. 

,,Als de schil breekt, is dat pech voor de deelnemer, maar als de breuk ontstaat tijdens het meten telt de volledige lengte”, vertelt Maurice Broeren terwijl hij de rolmaat hanteert. Na een half uurtje ploeteren geven de deelnemers zich gewonnen en mag Guus Heijmans zijn trofee mee naar huis nemen.

Het ras Fontane van Wim Vos werd uitgeroepen tot ‘De beste frietaardappel 2019' en dat leverde de teler een blad bier op en eeuwige roem.

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.