750 jaar Roosendaal: 10 mijlpalen in de geschiedenis in beeld

VIDEOROOSENDAAL - Het 750-jarig bestaan van Roosendaal wordt al een jaar gevierd, maar dé feestweek begint vrijdag 21 september. In aanloop daar naartoe brengt BN DeStem een serie verhalen over de stad en het leven van gewone Roosendalers, vroeger en nu. We beginnen met 750 jaar Roosendaalse historie. In de video zijn 10 mijlpalen in beeld gebracht.

Geïnteresseerden hebben ongetwijfeld het boek 'In een plaats genaamd Roosendaal' al besteld dat de Stichting Roosendaal 750 jaar zaterdag 22 september in de St. Janskerk presenteert. 

In 240 pagina's, talloze foto's en negen thematische hoofdstukken wordt een historisch profiel van de stad geschetst. De redactie gaf de auteurs mee toegankelijke verhalen te maken. Over bestuur, religie, economie, spoor, onderwijs, sport, zorg, cultuur. Niet op basis van nieuw onderzoek, maar aan de hand van bestaande, maar tot nu toe verspreid gepubliceerde artikelen.

Turfstekerij

De ligging van Roosendaal heeft altijd veel bepaald in de ontwikkeling van de stad, zegt archivaris Joss Hopstaken. ,,De turfstekerij bracht welvaart aan het eind van de Middeleeuwen, net als de spoor- en snelwegen in de 19e en 20e eeuw. Maar er waren ook dalen, in de 16e en 17e eeuw als gevolg van de Tachtigjarige Oorlog. Het heeft lang geduurd voordat Roosendaal daarvan opkrabbelde."

(tekst gaat verder onder foto)

Volledig scherm
Gravure waarop we de St. Jan en het oude raadhuis van Roosendaal nog herkennen. De toren van de kerk en de gewelvenzaal in het raadhuis zijn de enige gebouwen die de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) overleefden. © West-Brabants Archief

Na de Tweede Wereldoorlog begon 'een fenomenale opgang'. ,,De komst van bedrijven zorgde voor economische groei en grote stadsuitbreidingen. De mentale ontwikkeling bleef daar tot in de jaren zeventig wat bij achter, met name door de dominante positie van de katholieke kerk. Qua bevolkingsgroei is tegen de verwachting in anno 2018 nog geen krimp opgetreden. We zijn stabiel."

Volledig scherm
Zicht op de haven vanaf de Kade rond 1910. Links de gasfabriek, rechts woningen op de Molenberg. © West-Brabants Archief
Volledig scherm
Joss Hopstaken in 2010, toen archivaris Roosendaal, nu werkzaam voor het West-Brabants Archief. Hij is een van de schrijvers van het boek 'In een plaats genaamd Roosendaal', dat naar aanleiding van het 750-jarig bestaan wordt uitgegeven. © Robert van den Berge