Volledig scherm
PREMIUM
Pierre Verpalen zag als 13-jarige jongen hoe in oktober 1944 de kerktoren van Nispen door de Duitsers werd opgeblazen. Zijn ouders runden pal tegenover de kerk café De Veehandel, het huidige Tivoli. © peter van trijen/pix4profs

75 jaar bevrijding: torenpunt van kerk in Nispen kwam op zolder van Pierre terecht

Bevrijding 75 jaarNISPEN - Het beeld staat al 75 jaar op zijn netvlies. Zwarte rook, een oorverdovend lawaai. Op 23 oktober 1944 stort de kerktoren van Nispen in gruzelementen neer. Opgeblazen door de Duitsers. De brokstukken versperren Kerkplein en Dorpsstraat en vormen zodoende een barrière voor de oprukkende Britten en Canadezen. Pal tegenover ziet de 13-jarige Pierre Verpalen alles gebeuren. ,,De torenpunt met het haantje kwam bij ons op zolder terecht.”

Nispen beleeft bange dagen. Een Canadese pantserdivisie levert slag met de bezetters om de grensovergang Nispen-Essen in handen te krijgen. Drie dagen na de val van de kerktoren trekken bevrijders van de Britse Polar Bears het dorp binnen, maar de beschietingen laten een spoor van verwoesting achter. Huizen en boerderijen in puin. Gesneuvelde soldaten die provisorisch worden begraven.

  1. Waarom geen hogere straf geëist tegen dronken automobilist die babyleven verwoestte door aanrijding?
    PREMIUM
    Zes vragen

    Waarom geen hogere straf geëist tegen dronken automobi­list die babyleven verwoestte door aanrijding?

    OUDENBOSCH - Tegen de Bulgaar die ervan wordt verdacht dat hij op 1 november 2015 stomdronken een ongeluk veroorzaakte in Oudenbosch waardoor een baby zwaar gehandicapt raakte, is woensdag 108 dagen celstraf , waarvan 50 dagen voorwaardelijk, geëist. Als de rechter hem daartoe op 4 december ook veroordeelt, lijkt de kans klein dat hij zijn straf moet uitzitten. De man is namelijk verdwenen. Op sociale media roept de zaak immense verontwaardiging op.