Leo van Dongen ontvangt de gouden bolhoed.
Volledig scherm
Leo van Dongen ontvangt de gouden bolhoed. © Pix4Profs/Chris van Klinken

46e Gouden Bolhoed is voor ‘bescheiden’ Leo van Dongen

ROOSENDAAL - Leo van Dongen heeft maandagavond in theater De Kring de Gouden Bolhoed uitgereikt gekregen. Het was alweer de 46e keer dat het muziekgezelschap IQ Aarmoei-nieke de ludieke ereprijs uitreikte. 

Van Dongen is volgens het IQ Aarmoei-nieke een terechte winnaar: ,,Hij is een authentieke carnavalsvierder die het IQ Aarmoei-nieke al jaren trouw is en altijd vanuit de schaduw opereert. ,,Jaren was hij de man voor het versieren van de Kwakkelkooi en samen met Leo Lijmbach en Jan Bruegelmans was hij de oprichter van De Velouren.’’ 

Bescheiden

Maar Van Dongen doet en deed meer. De mannen het IQ Aarmoei-nieke benadrukken dat Van Dongen daarbij vooral bescheiden te werk gaat, vaak op de achtergrond. Bijvoorbeeld als schrijver voor de Kwakkelkraant of jurylid van de optocht. ,,Leo staat symbool voor de vele Tullepetaonen die in alle bescheidenheid een bijdrage leveren aan ons leutfeest.’’ Van Dongen werd na de uitreiking toegezongen door Martine van de Kar, de winnares van vorig jaar. 

Dialect

De uitreiking vond plaats in De Kring, waar het IQ de jaarlijkse presentatieavond hield. Die stond dit jaar helemaal in het teken van het Roosendaals dialect. Er waren optredens van Smidje Verholen en acts en sketches van Teun Suijkerbuijk, Floor Bleijenberg, Haroun Hijman, Mieke Spekman, Matt en Stef Broos, Bianca Matthijssen en Bert Mathijssen. Het IQ zelf deed met een heus Roosendaals leesplankje z'n uiterste best om de zaal het Roosendaals dialect onder de knie te helpen krijgen. Als aandenken gingen alle bezoekers naar huis met een tegeltje met daarop een typische Roosendaalse spreuk. 

Eerdere winnaars van de Gouden Bolhoed zijn onder andere Olav Posthumus, John Hertogh en oud-burgemeester Michel Marijnen.