Volledig scherm
De cocaïne die in de container werd aangetroffen. © Politie

3.800 kilo cocaïne in container met bananen: Roosendaler (41) en Oosterhouter (57) horen 9 en 6 jaar cel tegen zich eisen

BREDA - Een 41-jarige vrachtwagenchauffeur uit Roosendaal en een 57-jarige man uit Oosterhout hoorden dinsdag in de rechtbank in Zwolle negen respectievelijk zes jaar gevangenisstraf tegen zich eisen voor cokesmokkel. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

De chauffeur vervoerde de container waarin de 3.800 kilo cocaïne in Antwerpen was aangekomen, naar Breda. De Oosterhouter stelde een loods ter beschikking.  

Loodsje

De chauffeur, een 41-jarige man uit Roosendaal, verklaarde wel te hebben geweten dat er drugs zaten in de container met bananen die hij moest ophalen. ,,Want anders hoef ik niet in zo’n loodsje te lossen”, zo zei hij bij de politie. Maar hij zei niet te weten dat het om zo'n grote hoeveelheid coke ging. Volgens de chauffeur had hij een week voor het ophalen gehoord dat de container eraan kwam. Op 19 september 2017 vervoerde hij die naar Breda. 

De Antwerpse Douane had de drugs, in totaal zaten er 3.397 pakketten in de container, op 15 september 2017 ontdekt en er grotendeels uitgehaald. 500 gram was blijven zitten, al werd in Breda nog een vergeten blok van een kilo gevonden. 

Lager

De andere verdachte, een 57-jarige man uit Oosterhout wist dat er ‘iets niet klopte’ en dacht dat het misschien om gestolen waar ging, maar er is niet duidelijk geworden of hij wist dat het om drugs ging. Daarom viel de eis van de officier van justitie voor hem lager uit.

Uit het onderzoek is niet gebleken wie er achter de smokkel van de drugs zaten.