Volledig scherm
Interieur van loods van Bleckmann in Bergen op Zoom Foto Bleckmann

2.000 nieuwe banen: logistiek snakt naar personeel in West-Brabant

ROOSENDAAL - De logistieke sector heeft de afgelopen twee jaar bijna 2.000 nieuwe banen opgeleverd in West-Brabant. De groei gaat zo hard, dat de bedrijven moeite krijgen om aan personeel te komen.

Zoektocht
Veel bedrijven in deze branche werken met Oost-Europese werknemers, maar ook die arbeidsmarkt is niet onuitputtelijk. "De zoektocht in Europa gaat verder. Zo werken er bij ons ook mensen uit Portugal en Spanje, landen waar de werkloosheid hoog is. Daarnaast trekken we steeds meer Syriërs aan", zegt Rob Hengst, bedrijfsmanager bij Bleckmann in Bergen op Zoom.

Zijn onderneming regelt wereldwijd de distributie voor internationale modebedrijven. Bleckmann wil volgens Hengst zoveel mogelijk Nederlandse werknemers aannemen, maar ligt dat soms moeilijk. "Zo hebben we geprobeerd om 56-plussers binnen te halen, maar dat project is mislukt. De meesten vonden dat ze te weinig betaald kregen."

Zekerheid
DSV Solutions in Moerdijk, het bedrijf dat het grote distributiecentrum van Primark in Roosendaal gaat runnen, geeft aan dat zijn bedrijf mensen wil binden met goede arbeidscontracten. "Ook wij ontkomen niet aan flexwerkers, maar werkzekerheid vinden we net zo belangrijk. Zeker als de druk op de arbeidsmarkt toeneemt", zegt Remco Innemee namens DSV Solutions.

Om jongeren te verleiden na hun opleiding voor transport en logistiek te kiezen, is het volgens het net opgerichte Logistiek Platform Amerstreek van belang om bedrijven en onderwijs nader tot elkaar te brengen.

Aan de slag
"Daar ontbreekt het nu vaak aan. Ze weten niet wat ze aan elkaar hebben. Onze sector biedt werk op alle niveaus. Of het nu het inladen van dozen is of het bedenken van concepten voor magazijnen, alles is mogelijk. En we hebben deze groep jonge mensen hard nodig. Wij gaan hier keihard mee aan de slag", kondigt Wil Walravens, voorzitter van het platform aan.

De komst van meer logistieke reuzen zoals Primark, zorgt ook voor meer verkeersdruk. Regionale onwikkelingsmaatschappij REWIN probeert bedrijven samen te laten werken om hun transport gezamenlijk te regelen. Zo is er al een samenwerking tussen Sabic uit Bergen op Zoom en Samsung uit Breda.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

Volledig scherm
Een van de loodsen van Bleckmann in Bergen op Zoom Foto Bleckmann
Volledig scherm
Nieuwe distributiecentrum van Primark in Roosendaal Foto Peter van Trijen
Volledig scherm
Nieuwe distributiecentrum van Primark in Roosendaal Foto Peter van Trijen