Volledig scherm
Minderjarigen komen in Roosendaal minder makkelijk aan alcohol dan twee jaar geleden, blijkt uit onderzoek. © Thinkstock

18-minner komt lastiger aan bier in Roosendaal

ROOSENDAAL - Het is voor jongeren onder 18 jaar lastiger geworden om alcohol te kopen in Roosendaal. 

Dat blijkt uit de laatste steekproef in mei naar de naleving van het alcoholverbod voor 18-minners uit 2014 door de Universiteit Twente en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, in opdracht van GGD West-Brabant. 

Lag het zogeheten nalevingspercentage van dat verbod in Roosendaal in 2015 nog op slechts 14 procent (wat betekent dat jongeren in 86 procent van de gevallen probleemloos alcohol konden kopen), in 2017 is dat gestegen naar 63 procent: bijna tweederde van de pogingen van 18-minners om alcohol te kopen, strandde. Dat is een stuk hoger dan het West-Brabantse gemiddelde van 51 procent. 

Maar als het aan burgemeester Jacques Niederer ligt, wordt dat percentage nog verder opgekrikt. ,,We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet.'' Daartoe werd er gistermiddag bij tennisclub Vierhoeven een vernieuwd convenant voor drie jaar gesloten met Roosendaalse horeca, supermarkten en sportkantines. Die partijen werkten sinds 2015 al samen om alcoholverkoop aan minderjarigen terug te dringen en zetten dat nu voort.

Die drie branches hebben allemaal zo hun eigen speerpunten om dat verder terug te dringen. Zo kondigt horecaman Corné Oosterbos aan dat er in het uitgaansleven onder andere meer gelet gaat worden op valse identiteitsbewijzen. Jos Smits van atletiekclub THOR zegt dat er in de kantines bijvoorbeeld meer aandacht komt voor ouders die drank geven aan hun minderjarige kinderen. Namens de supermarkten stelt ondernemer Pieter-Jan van Gurp van de Plus-supermarkt in Tolberg dat de Roosendaalse supers elkaar meer zullen gaan controleren.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Ik vind de feestweek voor Roosendaal 750 jaar prima en ga zeker bij evenement kijken.

Ik vind de feestweek voor Roosendaal 750 jaar prima en ga zeker bij evenement kijken.

  • Eens (55%)
  • Oneens (45%)
758 stemmen

poll

Is legale wietteelt in Bergen op Zoom en Roosendaal wenselijk?

Is legale wietteelt in Bergen op Zoom en Roosendaal wenselijk?

  • ja (56%)
  • nee (44%)
509 stemmen