Volledig scherm
Aan de Lingsesdijk ligt het perceel waarop de nieuwbouw is gepland. Er staat nu een bedrijfswoning en bedrijfsgebouwen. © Google Earth

Zorgen over bomen langs Gorcumse Lingsedijk: ‘Karakteristiek laantje moet blijven’

De bomen van het karakteristieke laantje langs de Lingsesdijk in Gorinchem moeten worden beschermd wanneer een ontwikkelaar op het aangrenzend perceel villa’s gaat bouwen. Dat stelt Klankbordgroep Oost-Gorcum. Ook Everdien Hamann van Gorcum Actief maakt zich sterk.  

Aan de Lingsesdijk 45-45a moeten volgens nieuwbouwplannen vijf villa’s verrijzen. Op het terrein, dat als bedrijfsgrond op de kaart staat, staat op dit moment één woning. De Gorcumse gemeenteraad zal met die bestemmingsplanwijziging moeten instemmen.

,,We zijn als omwonenden op de hoogte gebracht van de plannen’’, zegt Roel ter Brugge, lid van het kernteam Klankbordgroep Oost-Gorcum. ,, Dit keer voordat alles al is beslist. Daar zijn we wel blij mee. Dat sluit aan bij de afspraken die we met de gemeente hebben gemaakt ons eerder te betrekken.’’

Tijdens die informatiebijeenkomst bleek dat omwonenden niet zitten te springen om nieuwbouw voor hun deur. ,,Er waren heel veel vragen’’, zegt Ter Brugge.

Groen karakter

Klankbordgroep Oost-Gorcum wil vooral weten wat de ontwikkeling betekent het groene karakter van de Lingsesdijk. ,,We maken ons zorgen over met name die karakteristieke bomen van het laantje. Die mogen wat ons betreft niet verdwijnen.’’

Everdien Hamann, fractievoorzitter Gorcum Actief, sluit zich aan bij dat standpunt. Ze stelde inmiddels een reeks vragen aan het college over de bouwplannen. Ook GroenLinks stelde eerder deze maand al vragen. ,,Staat die bomengroep op de lijst van beschermde bomen?’’, zo wil Hamann weten.

Ze vraagt zich ook af of er met de projectontwikkelaar overleg is geweest over het behoud van het parkachtige karakter van het gebied aan de Lingesesdijk. ,,Misschien is het een idee om dat laantje straks open te stellen als openbare wandel- en fietsroute’’, zegt Hamann.

Het Groote Wiel, naast het perceel, ligt binnen het beschermd stadsgezicht van Gorinchem (rijksmonument). Het laantje - ook bekend als Lingsespad - is de grens.  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!