Volledig scherm
Het gedicht Kantje Boord maakt plaats voor nieuwe dichtkunst. © Stichting Poëzieroute

Zoektocht naar gedicht voor op de sluisdeur in de Gorcumse Lingehaven

Honderden schippers komen eraan voorbij gevaren: het gedicht in de sluis in de Gorcumse Lingehaven. Stichting Poëzieroute Gorinchem is op zoek naar een nieuw exemplaar dat de komende twee jaar op de sluisdeur komt te hangen. 

Wie zich aan deze uitdaging wil wagen: het gedicht moet bestaan uit vier regels en een titel, een zogeheten kwatrijn. Bijkomende voorwaarde is dat het moet gaan over een parlevinker. 

Een wat?

Een parlevinker is iemand die met zijn boot op de rivier langszij bij schippers kwam varen en zo levensmiddelen aan hen verkocht. Hierdoor hoefden de schippers niet aan wal, maar konden ze blijven varen. Vorig jaar stopte de laatste parlevinker, hij voer op de Maas. 

Parlevinker is een oud woord. Iemand zonder beroep of vaste woonplaats werd ook wel een parlevink genoemd. Parle kwam hoogstwaarschijnlijk van praten en vinker van vink: vogeltje dat heen en weer vloog.

Inspiratie

Het meest aansprekende gedicht wordt gekozen door een jury die door de Stichting Poëzieroute wordt ingesteld. Op of rond de Open Havendag  - zaterdag 25 mei -  wordt de winnaar bekend. Wie inspiratie heeft, kan zijn bijdrage tot uiterlijk 15 maart insturen

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!