Volgens de gemeente Altena maken 880 arme huishoudens nog geen gebruik van allerlei financiële regelingen, terwijl ze daar wel recht op hebben.
Volledig scherm
Volgens de gemeente Altena maken 880 arme huishoudens nog geen gebruik van allerlei financiële regelingen, terwijl ze daar wel recht op hebben. © ANP

Zo’n 1850 ‘arme’ inwoners Altena nog niet in vizier

De gemeente Altena heeft een kleine 900 huishoudens met een laag inkomen niet in beeld. Zij maken geen gebruik van allerlei regelingen, terwijl ze daar wel recht op hebben. In totaal gaat het om zo’n 1850 inwoners. Het Armoedepact Altena moet daar verandering in brengen. 

De gemeente, maar ook Vluchtelingenwerk, Stichting Leergeld en andere instanties slaan de handen ineen om grip te krijgen op deze groep die in ‘stille armoede’ leeft. In Altena heeft circa een op de vijftien huishoudens een inkomen tot maximaal 120 procent van het sociaal minimum.

Hulp vragen

Zo’n 40 procent is bekend bij de gemeente, omdat deze groep gebruikt maakt van een sociale uitkering. De overige 60 procent niet. En dat noemt de gemeente onwenselijk. ,,De kans op een leven in armoede en het hebben van schulden is in Nederland relatief laag, maar een ontslag, echtscheiding, verlies van een partner of onverantwoorde uitgaven kunnen hiertoe wél leiden. Maar iedereen in Altena moet kunnen meedoen’’, aldus de gemeente, die meent dat veel inwoners niet goed op de hoogte van de regelingen zijn of moeite hebben om hulp te vragen.

Door met andere organisaties samen te werken, hoopt de gemeente dat stille armoede in een vroeg stadium wordt gesignaleerd, zodat snel actie kan worden ondernomen.