Volledig scherm
Het ziekteverzuim onder basisschoolpersoneel van scholenkoepel O2A5 is nog te hoog en moet met maatregelen worden verlaagd. © Shutterstock

Ziekteverzuim te hoog bij schoolpersoneel in Molenlanden, Vijfheerenlanden en West Betuwe

Het ziekteverzuim onder basisschoolpersoneel van scholenkoepel O2A5 is nog te hoog en moet met maatregelen worden verlaagd. Dat meldt het bestuur van de scholenkoepel in haar jaarverslag over 2018.

Het aantal gevallen van ziekteverzuim onder het personeel op de 25 basisscholen in de regio was met een percentage van 8 procent in 2018 hoger dan het 'streefprecentage' van 7,5 procent. Het ziekteverzuim is volgens de scholenkoepel al jaren relatief hoog. Er is in het jaarverslag geen onderscheid gemaakt in docenten of ondersteunend personeel. Wel is het zo dat de hoogte van het ziekteverzuim per school verschilt.

Een van de maatregelen is het begeleiden van personeel door de directeuren en het - waar mogelijk - sneller gedeeltelijk te laten re-integreren van ziek personeel.

Zij-instromers

Wat het hogere ziekteverzuim precies veroorzaakt, is niet duidelijk. Hoewel ook de basisscholen van O2A5 de gevolgen van het landelijke tekort aan leerkrachten merken, is dat op de 25 scholen nog geen nijpend probleem, liet O2A5 recent nog weten.

Dit dankzij de inzet van zij-instromers die vanuit een ander vakgebied het onderwijs in gaan en hun lesbevoegdheid halen terwijl ze ervaring opdoen voor de klas. Ook wordt het tekort in de kiem gesmoord door via de opleidingen (Pabo's) alvast contacten te leggen met leerkrachten in spe uit de regio voor een stageplek.

O2A5 heeft 25 basisscholen, verspreid over Molenlanden, Vijfheerenlanden en West Betuwe.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rivierenland en omstreken? Schrijf je hier in!