Bijna zeven procent van de kinderen in Gorinchem groeit op in een gezin dat moet rondkomen van een bijstandsuitkering.
Volledig scherm
Bijna zeven procent van de kinderen in Gorinchem groeit op in een gezin dat moet rondkomen van een bijstandsuitkering. © Roos Koole

Zeven procent Gorcumse kinderen groeit op in bijstandsgezin

KaartjeBijna zeven procent van de kinderen in Gorinchem groeit op in een gezin dat rond moet komen van een bijstandsuitkering. Het percentage is in Gorinchem beduidend hoger dan in de rest van de regio.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers over 2017 van het CBS. In absolute getallen gaat het om ruim 500 kinderen. Landelijk gezien gaat Rotterdam ‘aan kop’. Daar groeit 16,7 procent van de kinderen op in een bijstandsgezin. In Leerdam ligt het percentage op vijf procent. Het landelijk gemiddelde is overigens ook zeven procent.

Of een gezin wel of niet gebruik moet maken van een bijstandsuitkering zegt niet alles over de financiële situatie, merkt het CBS op. Niet alle mensen met bijstand gaan gebukt onder armoede, tegelijkertijd zijn er ook mensen zonder uitkering die juist wél moeite hebben om alle eindjes aan elkaar te knopen. De Jeugdmonitor concludeert dat zes op de tien gezinnen met een bijstandsuitkering moeite hebben om rond te komen.

Uit de Jeugdmonitor blijkt dat bijstandsgezinnen vaak geen mogelijkheden zien om geld te besteden aan nieuwe kleren of activiteiten buiten de deur. Minder dan 20 procent zegt jaarlijks minstens een week op vakantie te kunnen. Versleten meubels worden minder vaak vervangen.

Landelijk

Het aantal bijstandsgezinnen gaat landelijk gezien wel omlaag. Eind 2017 woonden er in totaal 228 duizend kinderen in een gezin dat rond moet komen van een bijstandsuitkering. Dat zijn er zo’n drieduizend minder dan een jaar ervoor. Volgens het CBS daalde het aantal kinderen in bijstandsgezinnen daarmee voor het eerst sinds 2009.

Behalve in Gorinchem en Leerdam komt het percentage in deze regio niet boven de vier procent uit. 

Bekijk in het kaartje hieronder hoeveel kinderen in jouw gemeente opgroeien in een bijstandsgezin. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!