Volledig scherm
Huishoudens in de voormalige gemeente Woudrichem zijn het meest zuinig geweest met het gebruik van aardgas. (foto ter illustratie) © ANP

Woudrichemse huishoudens waren vorig jaar het zuinigst met aardgas

Huishoudens in de voormalige gemeente Woudrichem hebben het afgelopen jaar procentueel gezien het zuinigst geweest als het gaat om het gebruik van gas in deze regio. Zij gebruikten gemiddeld 1510 kubieke meter aardgas. Het jaar ervoor lag dat gemiddelde op 1550 kubieke meter. Omgerekend is er voor 2018 sprake van een besparing van 2,8 procent.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederlanders verstookten volgens die gegevens in 2018 iets meer gas dan in 2017. Het gemiddelde gasverbruik per woning steeg naar 1270 kubieke meter.

In de voormalige gemeente Leerdam ging de gaskraan juist verder open. Gemiddeld gebruikten huishoudens in 2018 1270 kubieke meter gas, tegenover 1230 kubieke meter het jaar ervoor. Hierdoor zijn de inwoners van Leerdam de ‘grootverbruikers’ in de regio: hun verbruik steeg met 3,3 procent.

Als het gaat om het absoluut gebruik van aardgas zijn de inwoners van Gorinchem de meest zuinige van allemaal: het gemiddeld gebruik van een huishouden is daar 1100 kubieke meter.  

Vrijstaande huizen

De verschillen tussen het gebruik heeft meerdere redenen, zo constateerde het CBS. In landelijke en in rijke gemeenten staan vaak meer vrijstaande huizen en zijn de huizen vaak ook een slag groter. Hierdoor wordt er per woning gemiddeld meer aardgas verstookt.

Daarnaast is het gasverbruik in sommige gemeenten erg laag door het gebruik van stadsverwarming. Als je op het warmtenet aangesloten bent, heb je geen gasgestookte cv-ketel meer nodig. In Gorinchem is de wijk Hoog Dalem volledig aardgasvrij. In deze wijk experimenteren de netbeheer samen met bewoners met nieuwe manier van energiegebruik.

Elektriciteit

Alle huishoudens in de regio konden wel met minder elektriciteit toe. Het gemiddelde aantal kilowattuur (kWh) dat jaarlijks in een Nederlandse woning verbruikt wordt, lag vorig jaar op een gemiddeld 2790 kWh per woning. Die daling komt volgens Netbeheer Nederland vooral doordat de huizen en elektrische apparaten steeds zuiniger worden.

Inwoners van de voormalige gemeente Aalburg waren in 2018 de grootgebruikers in de regio: gemiddeld gebruikten ze 3630 kWh. Gorcumse huishoudens waren ook het meest zuinig als het om elektriciteit gaat. Daar kwam een gemiddeld gebruik van 2760 kWh op de teller te staan. Iets minder dan het landelijk gemiddelde.

Bekijk in de kaart hieronder hoe jouw gemeente scoort als het gaat om het gebruik van gas. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woudrichem en omstreken? Schrijf je hier in!