Volledig scherm
In de regio werkt bijna één op de vijf werknemers (19 procent) bij een industrieel bedrijf. In totaal gaat het om 10.800 banen. © Ricardo Smit

Werkloosheid in de regio daalt; meeste WW-uitkeringen in Gorinchem

Het aantal werklozen in de regio neemt verder af. Door de nog altijd aantrekkende economie daalde het aantal mensen dat afhankelijk is van een WW-cijfers in een jaar tijd met ruim twintig procent van 1.593 naar 1.244, stelt het UWV. Die cijfers duiden erop dat meer mensen gemakkelijker een nieuwe baan vinden.

In absolute aantallen is het aantal werklozen momenteel het grootst in de gemeente Gorinchem. Daar kregen vorige maand 457 mensen een WW-uitkering, nadat ze buiten hun schuld om hun baan kwijtraakten. In Vijfheerenlanden waren dat er 348, in Molenlanden en West Betuwe respectievelijk 346 en 93. Afgezet tegen de beroepsbevolking ligt het ‘WW-percentage’ in de regio op 1,8 procent. ,,Daarmee blijft het achter op het landelijke percentage van 2,7 procent’’, concludeert het UWV.

De daling van het aantal WW-uitkeringen doet zich in de regio vooral voor in de sectoren zorg & welzijn en de detailhandel, blijkt uit cijfers. Enkel in de sectoren vervoer & logistiek en commerciële dienstverlening is er sprake van een lichte stijging.

Industrie

Het UWV richt zich in haar recente rapport specifiek op de industriesector, waar sprake is van stabilisatie qua aantal uitkeringen. In de regio werkt bijna één op de vijf werknemers (19 procent) bij een industrieel bedrijf. In totaal gaat het om 10.800 banen. ,,We verwachten voor dit jaar een lichte groei tot 11.000 banen en een stabilisering in 2020’’, zegt het UWV daarover. 

,,De sector is gevoelig voor veranderingen van de conjunctuur en exportmogelijkheden. Bovendien zorgen technologische ontwikkelingen op de lange termijn voor een structureel dalende trend van industriële werkgelegenheid. Het belang van denkwerk en sociale vaardigheden wordt groter, dat van fysieke kracht kleiner. Tegelijkertijd blijven technische basiskennis en vakvaardigheden belangrijk.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!