De kisten uit Slot Loevestein, het Rijksmuseum en museum Prinsenhof worden in het tv-programma bestudeerd.
Volledig scherm
De kisten uit Slot Loevestein, het Rijksmuseum en museum Prinsenhof worden in het tv-programma bestudeerd. © Avro Tros

Werd één van deze kisten echt gebruikt bij de ontsnapping van Hugo de Groot? Binnenkort weten we het

Het televisieprogramma ‘Historisch Bewijs’ besteedt woensdag 4 maart aandacht aan het verhaal rond de boekenkist van Hugo de Groot. In de uitzending worden kisten uit Slot Loevestein, het Rijksmuseum en Prinsenhof onderzocht. De grote vraag: werd één daarvan ook daadwerkelijk gebruikt bij de beroemde ontsnapping van De Groot in 1621?

De rechtsgeleerde en schrijver ontsnapte uit Slot Loevestein, door zich te verstoppen in een kist. Alle drie de musea hebben momenteel een boekenkist in hun collectie om dat verhaal te vertellen aan bezoekers. ,,Daarvan kan er maar één de echte zijn..”, stellen de tv-makers.

Ridder van Rappard

Wie in Slot Loevestein wordt rondgeleid, hoort gidsen daar overigens niet claimen dat de kist ‘de echte’ is. Voormalig slotvoogd Ridder van Rappard kocht de kist ooit op een veiling. Loevestein heeft ook nog een soortgelijke ‘vertelkist’, waar kinderen in kruipen terwijl het verhaal over de ontsnapping van De Groot wordt verteld.

In Historisch Bewijs wordt een team van het Rijksmuseum gevolgd bij uitgebreid onderzoek naar unieke voorwerpen in de Nederlandse geschiedenis. In de laatste aflevering van de reeks - op woensdag 11 maart - gaan de experts na of een afgehakte vinger en tong die in het bezit zijn van het Haags Historisch Museum van de Dordtse gebroeders De Witt zijn.

Historisch Bewijs wordt uitgezonden om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 2.