Tulip Inn in Meerkerk.
Volledig scherm
Tulip Inn in Meerkerk. © Google Streetview

VVD: Zitten er ook statushouders in hotel Tulip Inn in Meerkerk?

Het huisvesten van arbeidsmigranten in de Tulip Inn in Meerkerk roept vragen op bij de VVD in Vijfheerenlanden. Die partij wil weten of er ook statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) in het hotel verblijven. Volgens de gemeente is dat niet zo.

De partij heeft schriftelijke vragen hierover gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Vijfheerenlanden. De VVD wil ook weten of het huisvesten van statushouders onder de bestaande vergunning van het hotel valt. ,,Om welke aantallen statushouders gaat het bij dit initiatief?’’

Gemeentewoordvoerder Marieke Kuysters laat weten dat er twee zaken door elkaar zijn gehaald. Enerzijds wil de ondernemer van Tulip Inn kennismigranten (arbeidsmigranten met een hogere opleiding) gaan huisvesten. Anderzijds doet Vijfheerenlanden mee aan het project ‘Taalsnelweg naar Werk’ om statushouders klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. ,,Het is dus niet zo dat er in het hotel statushouders verblijven’’, zegt Kuysters.

Proef

De VVD heeft ook vragen gesteld over dat project. Die proef - waar ook Gorinchem en Molenlanden aan meedoen - moet statushouders intensief klaarstomen voor een plek op de arbeidsmarkt. Zo wordt onder meer ingezet op het versneld leren van Nederlands. Het ministerie van Sociale Zaken stelt 275.000 euro beschikbaar voor dat project, waar 36 mensen aan kunnen deelnemen. 

De VVD wil weten: ,,Welke doelstellingen worden nagestreefd met dit project? Welke instroomcriteria worden er gehanteerd? Welk erkend diploma of certificaat kan behaald worden? Welke kosten worden gemaakt voor dit initiatief en waaruit worden deze kosten betaald? Op welke wijze is de gemeenteraad betrokken bij dit initiatief?’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!