Het hoge water bracht veel plastic afval mee de Biesbosch in.
Volledig scherm
Het hoge water bracht veel plastic afval mee de Biesbosch in. © Cor de Kock

Vrijwilligers aan de slag om door plastic overspoelde Biesbosch op te ruimen

Vrijwilligers gaan komende weekenden afval ruimen in de Biesbosch. Boswachters sloegen vorige week alarm omdat het natuurgebied is overspoeld met plastic. 

Plastic flessen, verpakkingsmateriaal, papiertjes. Delen van de Biesbosch liggen er vol mee. Het is een gevolg van het vele afval in de rivieren. Toen het waterpeil steeg en de Noordwaard vorige week onder water kwam te staan, kwam al het plastic mee over de oevers. Nu het water zich weer heeft teruggetrokken, ligt het natuurgebied bezaaid met plastic.

Boswachter Thomas van der Es sprak zijn grote zorgen uit. ,,Je wilt dat plastic gewoon niet in je ecosysteem hebben. Vogels kunnen er een nestje van bouwen of het per ongeluk aan hun jongen gaan voeren. Vissen kunnen er stukjes van binnen krijgen. Met alle kwalijke gevolgen van dien.’’ En de wens om er snel iets aan te doen, nog voor het broedseizoen van start gaat.

Daar wordt nu gehoor aangegeven. Staatsbosbeheer gaat in samenwerking met Rijkswaterstaat, gemeenten en zoveel mogelijk vrijwilligers opruimen. Wie mee wil helpen, kan via de website van Staatsbosbeheer aanmelden.