Vrij baan voor vissen in de Biesbosch: even met de lift en ze zwemmen in het Land van Altena
Vissen kunnen voortaan ongehinderd vanuit de Biesbosch naar het Land van Altena zwemmen. En weer terug. Door de plaatsing van visliften en veilige pompen geeft Waterschap Rivierenland hen ruim baan.
Nieuwe pompen in het gemaal Oostkil nabij Hank zorgen ervoor dat vissen van de binnendijks gelegen Bleeke Kil naar het Bovenste Gat van het Zand kunnen zwemmen. Dat ligt buitendijks en staat rechtstreeks in verbinding met rivier de Amer.
Het ruim vijftig jaar oude gemaal was tot voor kort een barrière voor de vissen. De aanpassing van de pompen zorgt ervoor dat vrijwel alle vissen dit punt veilig kunnen passeren. Slechts één procent komt er volgens het waterschap niet langs.
Experiment in de Midgraaf
Bij de Papsluis nabij Fort Bakkerskil heeft Waterschap Rivierenland een vislift geplaatst. Via deze constructie kunnen de vissen de sluis passeren. In 2018 experimenteerde het waterschap voor het eerst met een vislift in de Midgraaf nabij Almkerk.
Het systeem is ontwikkeld door John van Boxel uit Werkendam, directeur van Vislift bv. De lift ziet de vissen voorbij komen en aan de hand van die informatie kan onder meer de stroomsnelheid in de passage worden aangepast om bepaalde soorten een handje te helpen. Het waterschap heeft al meerdere visliften geplaatst.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De vislift in Almkerk is na een jaar al een bewezen succes: ‘De onderwaterwereld wordt digitaal’
-
De Graafschap O21 tweede na 0-2 zege in Groningen
De beloften hebben de maximale zes punten na twee duels. Almere City FC is koploper met 9 punten uit 3 duels. -
PREMIUMmet video
Man (31) uit Geldermalsen gewond door steekpartij: werd hij op weg naar huis door drie mannen aangevallen?
Over het incident dat zondagavond plaatsvond aan de Tielerweg in Geldermalsen is nog veel onduidelijk. Een 31-jarige man uit Geldermalsen raakte gewond en drie mannen werden aangehouden. Buurtbewoners zitten nog met veel onbeantwoorde vragen. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMBINNENKIJKEN
Lianne en Kees staan vanaf hun moderne villa zo op een dijk aan de Merwede: ‘Zo’n fijn uitzicht’
In een luxe villa in jarendertigstijl op de Woelse Donk in Gorinchem wonen Kees (61) en Lianne (57) Zwetsloot. Zij genieten niet alleen van de ruimte in het huis, maar ook van hun uitzicht op een park met een waterpartij.
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
PREMIUM
Flexwonen als snelle oplossing voor het woningtekort: ‘Ook bij protest uit de omgeving’
In de ene plaats worden ze met gejuich ontvangen, op de andere locatie worden ze weggehoond. Maar kleine flexibele woningen die na een jaar of tien à vijftien weer verdwijnen, zijn wél de oplossing voor het woningtekort. -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.