Volledig scherm
Een imker bij de bijenkasten in de Biesbosch © ANP

Vlaamse Imkersbond wil overleg over Biesbosch

De Vlaamse Imkersbond heeft geen duidelijk beeld van de hoeveelheid imkers die vanuit België naar de Biesbosch zouden rijden om daar hun bijenkasten neer te zetten. ‘Of er Vlaamse imkers zijn die naar Nederland rijden om hun bijen in de De Biesbosch te laten vliegen, kan de bond niet bevestigen,’ schrijft de Belgische krant De Morgen.

De Biesbosch is niet alleen onder Nederlandse imkers populair. Staatsbosbeheer stelt dat ook Duitse en Belgische imkers er komen vanwege de reuzenbalsemien, een voor honingbijen zeer geschikte plant. Er zijn nu echter zoveel honingbijen in en rond de Biesbosch, dat Staatsbosbeheer vreest dat wilde bijensoorten ten onder gaan aan de concurrentie.

Vergunningen

In Vlaanderen groeit die balsemien ook, maar daar staat de plant ter discussie. Volgens natuurbeheerders is het een ‘invasieve soort’. Imkers willen de plant echter behouden vanwege hun bijen. ,,Links en rechts leven we op gespannen voet”, zegt Chris Dauw van de Vlaamse bond over de situatie in België. ,,Maar de bedoeling is alles met elkaar uit te praten. Volgens mij is het ook niet bewezen dat honingbijen de andere insecten te veel beconcurreren. Maar we willen er goede afspraken over maken.”

In de Biesbosch kan Staatsbosbeheer de plaatsing van bijenkasten door binnen- en buitenlandse imkers nog temperen door een beperkt aantal vergunningen voor bijenkasten af te geven. Net buiten de Biesbosch, waar steeds meer bijenkasten staan, heeft Staatsbosbeheer die macht niet.

De Dordtse Bijenhoudersvereniging stelt dat verdringing niet het grootste gevaar is, maar bijenziektes wel.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Werkendam en omstreken? Schrijf je hier in!