Volledig scherm
Lichtjesavond op de algemene begraafplaats van Leerdam. © Cor de Kock

Vijfheerenlanden wil tonnen uittrekken voor grote opknapbeurt begraafplaatsen

De stilteruimtes, bergingen en monumenten op begraafplaatsen in Leerdam worden opgeknapt. De gemeente wil daar ruim twee ton voor reserveren.

Behalve dat er geld wordt uitgetrokken om groot onderhoud aan de begraafplaatsen uit te voeren, wil Vijfheerenlanden de ruimtes ook duurzamer maken.

Nog dit jaar moet de berging van de begraafplaats aan de Lingedijk van Leerdam worden opgeknapt. Daarnaast worden diverse stilteruimtes en bergingen in Leerdam gerenoveerd.

De berging aan de Lingedijk is toe aan een opknapbeurt. Volgens de gemeente voldoet de huidige staat niet meer aan de kwaliteitseisen en is er sprake van verval. Na de renovatie moet het pand weer zeker dertig jaar vooruit kunnen.

Grafkelders 

De gemeente denkt hier ongeveer een ton voor nodig te hebben. Van het bedrag dat overblijft wil Vijfheerenlanden de monumentale grafkelders aan de Lingedijk renoveren. Dit is nodig om de veiligheid te garanderen.

De gemeente wil de kelders opknappen, zodat ze opnieuw kunnen worden uitgegeven. ,,Door het uitvoeren van renovatie op de begraafplaatsen houden we het kwaliteitsniveau op orde en draagt het bij aan de uitstraling die we willen hanteren op onze begraafplaatsen’’, schrijven de verantwoordelijk wethouders Maks van Middelkoop en Christa Hendriksen aan de gemeenteraad. Die moet het plan nog bespreken en goedkeuren.

Volgende week staat het op de agenda van de raad.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Leerdam en omstreken? Schrijf je hier in!