Volledig scherm
© Nils van Houts

Vijf plannen voor waterentree: hoe bezoeken toeristen straks de molens van Kinderdijk?

Hoe bereiken bezoekers aan Kinderdijk straks het werelderfgoed- gebied vanaf het water? Voor de 'waterentree' bij de molens liggen nu vijf opties op tafel.

De ontwerpen worden tot en met volgende week zondag getoond in het gebouw Windkracht 4 in Kinderdijk en luisteren naar ronkende titels als 'Go with the flow' en 'Lekdijk Park'. Ze komen voort uit de prijsvraag die de voormalige gemeente Molenwaard, Waterschap Rivierenland en de provincie Zuid-Holland uitschreven.

Zij riepen professionals op om met een 'innovatieve oplossing' te komen voor de plek die ook wel te boek staat als de hoofdentree van het werelderfgoedgebied. Bezoekers moeten nu namelijk eerst via een zebrapad de weg op de dijk oversteken om vanaf de populaire waterhalte bij de wereldberoemde molens te komen.

Prijsvraag

Op de prijsvraag kwamen in eerste instantie 37 reacties. Een vakjury koos vijf teams, die hun voorstel verder mochten uitwerken. De plannen zijn in Windkracht 4 dagelijks van 12:00 uur tot 17:00 uur te bekijken. Bezoekers van de expositie kunnen ter plekke reacties achterlaten. ,,Die worden vervolgens door de vakjury meegenomen in hun beoordeling'', aldus de gemeente Molenlanden. Eind maart wordt bekend welk ontwerp wordt verkozen.

De winnaar krijgt vervolgens de opdracht om het ontwerp uit te werken tot een meer gedetailleerd plan. Daarvan wordt dan een kostenplaatje gemaakt. De nieuwe entree is er dan nog niet. De gemeente Molenlanden stelt in de tussentijd 'op zoek' te gaan naar subsidies en fondsen om de realisatie van het winnende ontwerp ook daadwerkelijk mogelijk te maken.