Volledig scherm
Duikers zoeken naar eventuele bommen in de Vluchthaven in Gorinchem, archiefbeeld. © Cor de Kock

Vier overnachtingsplaatsen erbij in de Vluchthaven in Gorinchem

Aannemer Van den Herik-Strukton start komend voorjaar met de aanleg van vier extra overnachtingsplaatsen voor de scheepvaart in de Vluchthaven in Gorinchem.

De aannemerscombinatie geeft donderdagavond uitleg over de werkzaamheden die ze met ingang van maart 2020 in opdracht van Rijkswaterstaat gaat uitvoeren. De inloop wordt gehouden bij Watersportvereniging De Merwede.

Verzet

De aanleg van de extra overnachtingsplaatsen houdt Gorcumers al jaren bezig. Die plaatsen moeten het tekort aan overnachtingsplaatsen voor schippers terugdringen. Ook zij zijn, net als vrachtwagenchauffeurs, verplicht om rust te nemen. Rijkswaterstaat wilde die plaatsen in eerste instantie in de Woelse Waard aanleggen.

Dat idee stuitte op fel verzet vanuit de stad. Met honderden handtekeningen van haar bewoners kreeg de gemeente Gorinchem dat plan van tafel. Als wisselgeld moest ze instemmen met de uitbreiding van de Vluchthaven. Dat leidde weer tot zorgen bij onder meer Watersportvereniging De Merwede. Meerdere gesprekken streken de plooien glad.

Explosieven

In het voorjaar van 2018 begon Rijkswaterstaat met het zoeken naar onontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog op de bodem van de Vluchthaven. Ook de voorbije maanden is gezocht naar blindgangers.

Verder werd in opdracht van de aanneemcombinatie een waterbodemonderzoek uitgevoerd. ,,Dit is standaard bij het uitdiepen van havens. We willen weten wat er in die grond zit en om welke vormen van verontreiniging het gaat’’, zo lichtte de projectmanager van Rijkswaterstaat eerder toe.

Tijdens de inloopbijeenkomst krijgen belangstellenden informatie over het ontwerp van de overnachtingsplaatsen. Ook kunnen ze zien wat de planning is én in hoeverre het werk tot overlast gaat leiden.

De avond is donderdag van 18.00 tot 21.00 uur in het gebouw van de watersportvereniging, Buiten de Waterpoort 8. Meer informatie op rijkswaterstaat.nl

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!