Verzetsheld Henk ‘Minkeloos’ werd vlák voor de bevrijding gefusilleerd: ‘Mijn vader verdiende beter’
Teunis van Bezooijen (85) heeft zichzelf een missie opgelegd, al dringt de tijd. Daar is hij helder in. Al zestien jaar doet hij onderzoek naar de waarheid achter de tragische dood van zijn vader, die in de oorlog de deuren van zijn boerderij aan de Minkeloos opende voor het verzet. Hoe kon het tegen het einde van de oorlog toch zo gruwelijk fout gaan voor het gezin Van Bezooijen?
Het is koud, nat en stil op de begraafplaats in Hoogblokland. Van Bezooijen kijkt goedkeurend naar het oorlogsgraf van zijn vader Henk. ,,Ze hebben de bloemen netjes onderhouden’’, klinkt het van onder de zwarte paraplu. Het blijft even stil. Teunis woont in Goes en komt dus niet zo vaak bij het graf. Maar sinds zijn verhuizing in 2007 naar Zeeland maakt hij zich sterker dan ooit voor de rehabilitatie van zijn vader, een verzetsheld die vlak voor het einde van de oorlog door de Duitsers is gefusilleerd. ,,Hij kreeg nooit de eer die hem behoort toe te komen, alleen maar dit eenvoudige graf.”
Makkelijk infiltreren
Hoe kon een verrader zo makkelijk infiltreren bij het gewapende verzet in de regio, waarvan de commandopost op de boerderij van zijn vader was gevestigd? Dat is de vraag die Teunis al jaren bezighoudt.
Volgens Van Bezooijen zijn de verzetsleiders van toen, Maarten Schakel en Jaap Wieringa, na de oorlog niet eerlijk geweest over hun rol. ,,In de periode onder hun commando zijn verzetshelden verraden door mannen die wel heel makkelijk konden infiltreren. Zes verzetsstrijders kwamen daardoor om. De leiders namen niet de verantwoordelijkheid blijkt uit hun verklaringen over deze trieste gebeurtenis. Schakel werd na de oorlog dé man in de Alblasserwaard, werd op een voetstuk geplaatst. Maar voor de gefusilleerde gastheer van zijn commandopost, mijn vader, kon er geen aandenken af. Onbegrijpelijk.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVIDEO
Annet Ardesch geeft Indonesische student die als verzetsheld stierf weer een gezicht
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Na jarenlange lobby heeft verzetsheld Aart Alblas eindelijk een eigen pad in Dordrecht
Na een eigen brug heeft de Dordtse verzetsheld Aart Alblas sinds deze week ook een eigen pad in zijn stad. Dat loopt langs het Wantij van de Prins Hendrikbrug naar die brug. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Vrijwilligers noodopvang Lexmond naarstig op zoek naar koffers voor vertrekkende vluchtelingen
Vrijwilligers van de noodopvang voor asielzoekers in Lexmond, hebben online een oproep gedaan: ze zijn hard op zoek naar koffers voor de vertrekkende bewoners van de opvang. ‘Kwamen aan met alleen een plastic tasje’.
-
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
-
-
PREMIUM
Het dorp Meteren kreeg deze eeuw bijna drie keer zoveel inwoners: ‘Soms piept en kraakt het aan alle kanten’
Met twee grote nieuwbouwwijken is het Betuwse dorpje Meteren deze eeuw wel heel hard gegroeid. Wat doet dat met de dorpscultuur? -
Gorinchem herdenkt niet alleen de Joodse, maar álle slachtoffers van de Holocaust
Bij het Joods monument aan het Melkpad vond zondagmiddag een herdenking voor de slachtoffers van de Holocaust plaats. Er was een toespraak van onder andere burgemeester Reinie Melissant, maar ook was er de gelegenheid bloemen te leggen.