Volledig scherm
De speeltoestellen achter de Helene Swarthstraat zijn inmiddels weggehaald. © Anja Broeken/AD

Verouderde speeltoestellen verdwijnen uit Gorcumse wijk

De gemeente Gorinchem is begonnen met het weghalen van speeltoestellen op kleinere speelplaatsen in Gorinchem-Oost. Vooralsnog worden die plekken betegeld. Maar in samenspraak met de buurt komt er iets nieuws voor in de plaats.

Gorinchem telde twee jaar geleden zo’n 120 speelplekken met ruim vijfhonderd speeltoestellen. Het overgrote deel daarvan - ongeveer negentig speelplaatsen - was bestemd voor peuters en kleuters tot zes jaar. In een aantal gevallen stonden er wel speeltoestellen die geschikt waren voor oudere kinderen. Voor jeugd tussen de 12 en 18 jaar waren er destijds 23 ontmoetingsplekken.

Saai

Ouders en kinderen omschreven de speelplekken echter vaak als ‘saai’ en ‘te weinig uitdagend’. De toestellen waren voor een te kleine groep interessant en in veel gevallen ook dringend aan onderhoud toe. Reden voor de gemeente Gorinchem om de komende jaren alle speelplekken onder de loep te nemen. Er is voor dit plan, dat in 2027 moet zijn afgerond, een totaalbedrag van 800.000 euro beschikbaar.

Nog niet alle plannen zijn concreet, maar de gemeente is al wel begonnen met het weghalen van verouderde speeltoestellen, waaronder aan de achterzijde van de Helene Swarthstraat en bij de Annie Romein-Verschoorstraat. Ambtenaren spraken in juni met de omwonenden van die pleintjes over de vraag hoe deze in de toekomst er moeten gaan uitzien. ,,Aan de hand van die gesprekken gaan we een plan uitwerken’’, aldus een woordvoerder. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!