Volledig scherm
Een van de verlichte objecten aan de Hei en Boeicopseweg. © Erik Vergunst

Verlichte route door Vijfheerenlanden trekt veel bekijks, honderd boerderijen in schijnwerpers

Het is ‘code geel’ in Vijfheerenlanden: langzaam rijdende auto’s die ’s avonds over de polderwegen langs mooi oplichtende boerderijen rijden. 

Ruim honderd bezoekers kwamen er in de eerste week van de verlichte route hun warme huizen voor uit. Komend weekend verwacht de organisatie er nog meer. Lyanne de Laat van Stichting Boerderij en Erf introduceerde de ludieke hashtag #codegeel. Ze vertelt: ,,Er was natuurlijk sneeuw vorige weekend. Vandaar de code geel die ook verwijst naar onze gele posters en boekjes van de boerderijenroute en de panden die in het geel zijn opgelicht in Vijfheerenlanden.’’

De autoroute gaat door Lexmond, Leerbroek, Leerdam, Schoonrewoerd en Hei- en Boeicop en duurt nog twee weekenden met de donderdag erbij. Tussen 19.00 en 22.00 uur raken de wegen net als vorige weekend tussen de genoemde plaatsen voller dan anders, als ruim honderd bewoners hun boerderij letterlijk in de schijnwerpers zetten.

Bezienswaardigheden

Culinaire tips voor de komende week zijn volgens Lyanne de Laat een kennismaking met portwijnen van eigen bodem, streeksappen, warme kruidenappelsap, appelplaatkoek, boerenkaas en verse koemelk.

Dierenliefhebbers kunnen ook pasgeboren lammetjes, geitjes en kalfjes zien. De Bonkmolen aan het Lakerveld in Lexmond is alleen op donderdag 7 februari te bezoeken en een week later op 14 februari is in Leerbroek een viergangenmenu met streekproducten in de huisstal van een 19e-eeuwse boerderij aan de Middelkoop te boeken waarvoor wel een reservering nodig is.

Niet alleen bij de boerenbedrijven maar ook bij de woonboerderijen is veel te beleven, vertelt Lyanne. Ze wijst op een tegel-brocante-snuffelroute en voor kunstliefhebbers zijn er originele 17de-eeuwse details en haardtegels zien in bepaalde boerderijen. Bij deze route is een boekje verschenen met wetenswaardigheden van de deelnemende adressen, een uitvouwbare plattegrond en een overzicht van alle avondactiviteiten.

Quote

Voor kunstlief­heb­bers zijn er in woonboerde­rij­en originele 17de-eeuw­se details en haardte­gels te zien.

Routeboekje

Het boekje is in het gebied voor drie euro te koop bij de VVV of TIP, bij enkele boerderij- en boekwinkels en de locaties die ’s avonds te bezoeken zijn. Ook in Vianen bij het museum en bij de kaasboerderij van Van Rossum. De verlichte proeverijenroute is nog op 8, 9, 14, 15 en 16 februari.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!