Volledig scherm
Rinus Rasenberg op de plek in de Biesbosch waar het toneelstuk meerdere keren wordt opgevoerd. © Foto Ricardo Smit

Toneelvoorstellingen in de Biesbosch mogen tóch doorgaan

De openluchtvoorstellingen over de liniecrossers in de Biesbosch gaan toch door. Hoewel de initiatiefnemer geen vergunning had aangevraagd, strijkt de provincie met haar hand over het hart. 

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant laten bedenker, regisseur en producent Rinus Rasenberg van ‘Biesbosch onder vuur’ in een brief weten dat hij ‘willens en wetens’ de regels heeft overtreden, omdat hij medio mei al moest hebben geweten dat er een aanvraag vereist was. ,,Het ligt dus voor de hand dat de voorstellingen, die vanaf 14 september gepland staan, niet door kunnen gaan’’, schrijft Commissaris van de Koning Wim van de Donk.

‘Eens maar nooit weer’

De provincie geeft echter ‘bij hoge uitzondering’ toch toestemming voor de voorstellingen, die tot nu toe op losse schroeven stonden. GS voeren daar twee redenen voor aan: de grote waarde die nabestaanden en anderen hechten aan een passende viering van de bevrijding 75 jaar geleden en de beoordeling van Staatsbosbeheer dat de voorstellingen geen ingrijpende gevolgen hebben voor de flora en fauna in de Biesbosch. ,,Het zal u duidelijk zijn dat sprake is van een zeer uitzonderlijke situatie: dit is eens maar nooit weer’’, aldus Van de Donk.

Daar blijft het echter niet bij. De provincie laat nog onderzoeken of Rasenberg, die eerder al een film over de liniecrossers maakte en het verhaal nu heeft bewerkt tot toneelstuk, formeel in gebreke is gebleven door het niet aanvragen van de vergunningen. Mogelijk riskeert hij een boete. Bovendien gaat de provincie in gesprek met stichting Crossroads Brabant ‘40-’45 over de gang van zaken.

Quote

Ik ben niet recalci­trant, maar wat moet ik anders? De voorstel­lin­gen, inclusief die voor kinderen, zijn uitver­kocht

Rinus Rasenberg

Recalcitrant

Rasenberg is opgetogen dat er nu toch formeel toestemming is gegeven voor de voorstellingen over het oorlogsverhaal dat bij een kreek in de Biesbosch wordt nagespeeld en waarvoor bijna alle 1000 kaarten al waren verkocht. De regisseur liet gisteren al weten dat hij het evenement sowieso al zou laten doorgaan, ook zonder toestemming van de provincie.

,,Ik ben niet recalcitrant, maar wat moet ik anders? De voorstellingen, inclusief die voor kinderen, zijn uitverkocht en tientallen vrijwilligers willen repeteren’’, zei hij eerder in deze krant. Volgens hem was het alleen nodig om het evenement in het kader van 75 jaar bevrijding bij Staatsbosbeheer, de gemeente Drimmelen en de provincie Noord-Brabant te melden. Dat heeft hij naar eigen zeggen netjes gedaan. 

De provincie houdt Rasenberg tijdens de voorstellingen bovendien in de gaten. Hij dient zicht strikt aan de aanwijzingen van Staatsbosbeheer te houden met betrekking tot tijden, geluid en licht.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Biesbosch en omstreken? Schrijf je hier in!