Volledig scherm
Foto ter illustratie: ook in Vijfheerenlanden willen meerdere inwoners afvalknijpers om zwerfvuil op te ruimen. © Roel Dijkstra/Joep van der Pal

Toch een miljoen euro per jaar voor bewonersinitiatieven uit Vijfheerenlanden

Er blijft toch een miljoen euro per jaar beschikbaar voor bewonersinitiatieven in Vijfheerenlanden. Het bedrag zou eigenlijk worden verlaagd tot acht ton, maar de gemeenteraad stak daar een stokje voor.

Het kopen van afvalknijpers om zwerfvuil op te ruimen, het realiseren van een kleinschalige markt voor een levendiger dorp of het realiseren van een jongerenontmoetingsplaats: inwoners van Vijfheerenlanden hadden afgelopen maanden tal van ideeën om hun omgeving op te knappen. De gemeente Vijfheerenlanden heeft daar sinds dit jaar een speciale subsidie voor.

Het potje voor de bewonersinitiatieven zou kleiner worden. Van een miljoen euro naar acht ton per jaar. ,,Hoewel er van de regeling veel gebruik wordt gemaakt, zijn de bedragen die inwoners nodig hebben over het algemeen lager dan we vooraf hadden voorzien’’, zei programmamanager Laura de Graaff daarover.

Geen genoegen

Maar de gemeenteraad neemt daar geen genoegen mee en riep unaniem op om toch een miljoen euro per jaar beschikbaar te houden. Daarnaast eist de raad dat het geld dat aan het einde van het jaar over is, in het potje blijft zitten voor het jaar erop. Het CDA had daartoe opgeroepen. De partij kreeg voor dat plan steun van VHL Lokaal,de VVD, D66, PvdA en ChristenUnie.

Het CDA vraagt de gemeente ook om zich maximaal in te spannen om van alle kernen in Vijfheerenlanden een initiatief te ontvangen. Ondanks dat er al 55 aanvragen voor gemeentelijke subsidie werden ingediend, zijn er nog zes kernen waar geen enkel plan vandaan kwam. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!