Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem.
Volledig scherm
Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. © ANP

Tientallen zorgverleners Beatrixziekenhuis besmet met coronavirus

Tientallen medewerkers van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem zitten thuis, omdat zij zijn besmet met het coronavirus. Het leidt niet tot problemen, zegt woordvoerder Dionne Puyman. ‘We kunnen het nog goed aan’.

Zorgverleners kunnen sinds anderhalve week eerder worden getest. Moesten zij eerst nog verkouden zijn én koorts hebben, inmiddels is één van die twee symptomen genoeg aanleiding. Omdat er meer wordt getest, wordt het coronavirus ook vaker vastgesteld, zegt Puyman. ,,Het gaat om tientallen medewerkers die vanaf begin maart positief zijn getest. Een deel is inmiddels genezen en weer aan het werk.’’ Voor Rivas Zorggroep, waar Beatrixziekenhuis onder valt, werken 4700 medewerkers.

Quote

Wij draaien op dit moment zonder problemen en kunnen alle patiënten die op ons afkomen goed opvangen

Dionne Puyman

Puyman zei eerder al dat er een toename van ziekteverzuim werd gezien in het ziekenhuis. ,,Dat komt ook omdat medewerkers sneller thuis blijven, ook als zij nog niet zijn getest.’’ Ondanks dat er meer personeel thuis zit dan anders, kan het ziekenhuis de zorg nog goed aan, benadrukt Puyman. ,,Wij draaien op dit moment zonder problemen en kunnen alle patiënten die op ons afkomen goed opvangen. Tegelijkertijd is het ook voor de zorgverleners soms lastig: de werkdruk is bijzonder hoog en het werk zwaar.’’

Zorg voor de zorgverleners

Het ziekenhuis zet daarom ook extra in op zorg voor de zorgverleners zelf. Zo is er een psychologisch ondersteuningsteam actief. ,,Zij zijn op de corona-afdelingen in het ziekenhuis aanwezig en ook altijd telefonisch bereikbaar voor wie daar behoefte aan heeft.’’

Het aantal mensen in de regio dat vanwege Covid-19 in het ziekenhuis moest worden opgenomen, steeg maandag in 24 uur tijd van 84 naar 90. In totaal liggen nu 22 mensen uit Altena, 11 Gorcumers, een persoon uit Hardinxveld-Giessendam, 14 inwoners van Molenlanden, 19 uit Vijfheerenlanden en 23 uit West Betuwe in het ziekenhuis vanwege het coronavirus. 

Cijfers van het aantal ziekenhuisopnames in deze regio.
Volledig scherm
Cijfers van het aantal ziekenhuisopnames in deze regio. © RIVM/AD