Appen op de fiets is sinds 1 juli verboden. Archieffoto ter illustratie.
Volledig scherm
Appen op de fiets is sinds 1 juli verboden. Archieffoto ter illustratie. © Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Tiental fietsers in de regio beboet voor gebruiken mobiele telefoon

Er werden in deze regio nog maar een paar boetes uitgedeeld aan mensen die tijdens het fietsen aan het bellen of appen waren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Sinds 1 juli is het verboden om je mobiel te gebruiken tijdens het fietsen. Wie wordt betrapt kan een boete krijgen van 95 euro. Vijfheerenlanden is ‘koploper’. In die gemeente werden in juli en augustus, toen het verbod om de mobiel te gebruiken tijdens het fietsen net was ingegaan, 14 boetes uitgedeeld. In Molenlanden gingen 9 fietsers op de bon en in Gorinchem 8. Het gaat om respectievelijk 2,5 en 2,1 en 2,2 boetes per tienduizend inwoners.

In de andere gemeenten ligt dat aantal stukken lager. In Hardinxveld werden 3 fietsers bekeurd, in Altena en West Betuwe 2. 

Alle gemeenten in deze omgeving scoren onder het landelijk gemiddelde. Dat komt uit op ruim vijf boetes per tienduizend inwoners. In totaal werden in juli en augustus 9.000 overtredingen geconstateerd door de politie met betrekking tot het vasthouden van de mobiel tijdens het fietsen. Gemiddeld werden 150 fietsers per dag bekeurd. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!