Restafval (elders) wordt onderzocht. Archieffoto ter illustratie.
Volledig scherm
Restafval (elders) wordt onderzocht. Archieffoto ter illustratie. © Do Visser

Tien procent van inwoners Altena heeft ‘nooit restafval’

Van alle huishoudens in Altena heeft tien procent geen of nauwelijks restafval, blijkt uit de statistieken. Die mensen zijn ofwel héél goed aan het scheiden, of ze dumpen hun afval elders.

Dat blijkt uit het onderzoek naar afval dat Altena deze week naar buiten bracht. De mensen die volgens het registratiesysteem niet of nauwelijks restafval inleveren, noemt Altena ‘0-aanbieders’. ,,Voor een deel zijn dit inwoners die heel goed hun afval scheiden. Een ander deel betreft de ontwijkers: inwoners die zich op een andere, soms illegale manier van hun restafval ontdoen.”

Die ontwijkers doen dat door hun afval in een (al dan niet eigen) bedrijfscontainer te gooien, waardoor het niet geregistreerd wordt als huisvuil. Ook wordt het soms in de verkeerde zak of bak gegooid, bijvoorbeeld in de zak voor plastic en drankkartons. In andere gevallen wordt het naast de wijkcontainer gedumpt of in de natuur. De laatste optie is het afval meenemen naar een gemeente waar geen of een lager tarief geldt voor het weggooien van restafval. De inwoners daar betalen de verwerking dan via de afvalstoffenheffing. Verder wordt huisvuil soms in openbare prullenbakken gegooid.

Betalen per keer

Donderdag werd bekend dat inwoners van Altena per volgend jaar meer geld kwijt zullen zijn aan hun huisvuil. Hoe beter ze scheiden, des te lager ze die kosten kunnen houden, is het idee. Niet alleen het aanbieden van restafval per minicontainer wordt verhoogd - naar 6,70 voor 140 liter en 11,50 voor 240 liter - maar ook moet voortaan betaald worden voor iedere keer dat de container voor groente- fruit en tuinafval aan de straat wordt gezet. 

Wethouder Roland van Vugt noemt dat ‘een vervelende boodschap’, maar stelt dat inwoners die maximaal scheiden het minste last zullen hebben van de stijgende kosten.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Altena en omstreken? Schrijf je hier in!