De vloer van het pand wordt volgende maand getest.
Volledig scherm
De vloer van het pand wordt volgende maand getest. © Ricardo Smit

Test moet uitwijzen of de vloer in het Hardinxveldse kantoor van Fien Wonen veilig is

Woningcorporatie Fien Wonen in Hardinxveld-Giessendam laat volgende maand een zogenoemde proefbelasting uitvoeren in haar kantoorpand aan de Rijnstraat. De test moet uitwijzen of de betonconstructie veilig is en of het pand opnieuw in gebruik kan worden genomen.

Het kantoor naast het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam werd in november 2017 op stel en sprong ontruimd nadat bekend werd dat de vloeren in het gebouw dezelfde constructie hebben als de half ingestorte parkeergarage bij het vliegveld in Eindhoven een paar maanden eerder. Fien Wonen wilde geen enkel risico lopen met deze mogelijk dubieuze vloeren, sloot het pand en ging de volgende dag aan de slag in een leegstaande verdieping in het gemeentehuis van Zederik in Meerkerk.

Veiligheidseisen

Daarna begon het lange wachten op het ministerie van Infrastructuur en Milieu, dat bezig was met het opstellen van nieuwe veiligheidseisen. Fien Wonen ging ondertussen echter aan de slag met het bedenken van plannen voor de toekomst van het Hardinxveldse kantoorpand.

Een jaar geleden waren die plannen klaar. De corporatie wilde graag de begane grond weer in gebruik nemen en de andere twee verdiepingen geschikt maken voor appartementen voor volwassenen met een autismestoornis.

Of het pand echter weer veilig in gebruik kan worden genomen, hangt af van de resultaten van de proefbelasting. De voorbereidingswerkzaamheden zijn inmiddels gestart. Ook bewoners van de Rijnstraat en omgeving zijn over de klus geïnformeerd.

Door middel van de proefbelasting wordt berekend of de betonvloeren in het kantoorpand voldoende weerstand kunnen bieden tegen drukkrachten. De uitkomst van de vloertest moet uitwijzen of het daarna nodig is om verdere maatregelen te nemen om de constructie van de betonnen vloeren te versterken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hardinxveld-Giessendam en omstreken? Schrijf je hier in!