Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Ben Deiman

Taxatiedag in Leerdam: ‘Het is net Tussen Kunst & Kitch, maar dan met alleen glas’

Het Nationaal Glasmuseum in Leerdam organiseert vrijdag een taxatiedag. Hierbij kunnen eigenaren van glasobjecten langskomen om informatie te krijgen over de marktwaarde en het verhaal van hun glazen spullen.

Glazen spullen die al lang in de kast van oma stonden of ander glazen bezit. Eigenaren die benieuwd zijn naar de waarde van hun spullen kunnen langskomen in de glasblazerij.

,,Het is eigenlijk net als het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch, maar dan alleen met glas’’, zegt Leslie Schwartz van het museum. ,,Meestal komen bezoekers met vazen, schalen of onderdelen van een servies. Het is altijd heel spannend. Soms blijkt iets ineens heel waardevol, zonder dat de eigenaar dat verwacht. Afgelopen maart hadden we bijvoorbeeld een unica schaal van A.D. Copier.’’

Waarde bepalen

Om de waarde te bepalen zijn er een gecertificeerd registertaxateur en een conservator aanwezig. Zij kunnen meer over de marktwaarde en historische waarde vertellen. ,,Aan de balie in het museum kunnen we niet zomaar zeggen wat een glasobject waard is, maar op deze dag kan dat dus wel.’’

Na het betalen van een entreebewijs van de glasblazerij is de taxatie gratis. 18 oktober tussen 11.00 en 16.00 uur wordt het glas getaxeerd. Per persoon kunnen er maximaal twee objecten behandeld worden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Leerdam en omstreken? Schrijf je hier in!