Volledig scherm
Leon van Haaften en zijn verloofde Asya Golubjatnikova bij het hart. © Cor de Kock

Steeds meer mensen willen romantisch huwelijkshart in Sleeuwijk ‘redden’: ‘Ze zijn er dol op’

Het grote hart dat een verliefde Sleeuwijker in februari heeft neergezet om zijn vriendin ten huwelijk te vragen, moet blijven. Daarvoor pleit nu ook de ChristenUnie. In een brief aan het college vraagt Wijnand van der Hoeven of het kunstwerk ‘gered’ kan worden, ondanks het feit dat het eigenlijk niet in het park de IJsbaan mag staan omdat er geen vergunning voor was aangevraagd.

Eerder pleitte ook een inwoner van Sleeuwijk al om het aanbod van de kunstenaar, Leon van Haaften, te accepteren en het hart als een geschenk te aanvaarden. Veel Sleeuwijkers zijn inmiddels dol op het kunstwerk, schreef hij het college.

Hoewel het tegen de regels is, hoopt Van der Hoeven dat Altena het hart wil accepteren en daarmee zorgen dat inwoners met bijzondere initiatieven niet ‘kopschuw’ gemaakt worden. ,,Dat is voor ons wat anders dan, wars van regels, achteraf alles goed vinden wat zomaar geprobeerd wordt.’’

Hoop en geloof

Als het hart niet kan blijven staan, hoopt de partij dat elders in de gemeente een plek is te vinden. Andere fractieleden van de ChristenUnie opperen om het hart aan te vullen met nog twee kunstwerken, die dan symbool staan voor hoop en geloof.

Het college van Altena heeft nog niet gereageerd op de suggesties van de inwoner of de ChristenUnie om het hart te houden. Wel kondigde het aan in gesprek te zullen gaan met de kunstenaar.