Een automatische externe defibrillator op de werkvloer. De AED is een draagbaar toestel dat gebruikt wordt bij het reanimeren van een persoon.
Volledig scherm
PREMIUM
Een automatische externe defibrillator op de werkvloer. De AED is een draagbaar toestel dat gebruikt wordt bij het reanimeren van een persoon. © ANP

Sneller hulp bij hartproblemen: Gorcumse werkgroep wil nog meer AED’s in de stad

Een burgerhulpverlener in Gorinchem moet in een straal van 300 meter rond zijn woning een AED kunnen pakken. Werkgroep HartveiligWonen Gorinchem maakt zijn netwerk fijnmaziger. ,,Hoe sneller er hulp bij hartproblemen komt, hoe groter de overlevingskans.’’

 1. Vacature voor dump detective: ‘Wie wil er trots zijn op het beroep van vuilniswroeter?’
  PREMIUM

  Vacature voor dump detective: ‘Wie wil er trots zijn op het beroep van vuilnis­wroe­ter?’

  De diftar komt eraan! Dat is ambtelijke taal voor dif-ferentiatie in de tar-ieven: je betaalt meer heffing naarmate je meer restafval in een speciale container deponeert. Daarvoor krijgt elk huishouden een pasje. Elk gebruik daarvan betekent dokken. Kassa voor Waardlanden! Die daarom de openingen van de afvalcontainers dan ook heeft verkleind. Welja, dat kan er ook nog bij in crisistijd met stijgende energiekosten en huishoudlasten.
 2. Na twaalf jaar implantaten heeft Johanna (41) nu weer ‘eigen’ borsten: ‘Gevoel is terug’
  PREMIUM
  MET VIDEO

  Na twaalf jaar implanta­ten heeft Johanna (41) nu weer ‘eigen’ borsten: ‘Gevoel is terug’

  Op haar 29ste maakte Johanna Kok (41) de rigoureuze beslissing om haar borsten te laten verwijderen. Als drager van het BRCA1-gen, had ze zestig tot tachtig procent kans op een agressieve vorm van borst- of eierstokkanker. Twaalf jaar liep ze met silicone implantaten rond. ,,Die moésten eruit, het voelde niet goed.” Nu mag ze deelnemen aan een trial waarbij borsten gevormd worden met lichaamseigen weefsel. ,,Na twaalf jaar is het gevoel terug!”