Volledig scherm
Shot uit de film De Brief voor Sinterklaas. © Daniel Kroll

Sinterklaasfilm uit Leerdam in steeds meer bioscopen te zien: ‘Het gaat nu pas echt losbarsten’

De Sinterklaasfilm die deels in Leerdam is opgenomen, gaat in nóg meer bioscopen draaien. ‘Geweldig, want het Sinterklaasfeest gaat nu pas echt losbarsten’, zegt de Leerdamse producent Lucio Messercola. 

Bioscopen zien het aantal bezoekers van De Brief voor Sinterklaas toenemen en programmeren de film op steeds meer plekken, ziet producent en bedenker Lucio Messercola. ,,We draaien al in honderd bioscopen maar er komen nog tientallen extra vertoningen bij’’, weet hij. 

Steeds meer mensen zien de film met daarin behalve Bram van der Vlugt en Lieke Lexmond ook een ‘hoofdrol’ voor het stadje Leerdam. Er werd onder meer gedraaid op de Zuidwal (waar de Sinterklaasintocht werd nagespeeld) en ook het Hofje van mevrouw Van Aerden komt in beeld.

,,We stonden afgelopen woensdag op plaats 9 in de top 10 van bezoekersaantallen van Nederlandse bioscopen. Maar het feest moet eigenlijk nog beginnen, natuurlijk. Ik denk dat een plek in de top 5 of misschien wel de top 3 mogelijk is, rond pakjesavond’’, zegt de producent.

Het verhaal gaat verder onder de filmposter.

Volledig scherm
Poster van de film De Brief voor Sinterklaas die deels in Leerdam is opgenomen. © Paradiso Films

Leerdam als filmlocatie

Dat Leerdam als filmlocatie werd uitgekozen, is niet toevallig. Filmmaker Messercola komt er vandaan. ,,We hebben al gefilmd bij de intocht afgelopen jaar. Leerdam maakte direct indruk op de crew. De cameraman zei: waarom filmen we hier niet het hele verhaal? Daar was ik het natuurlijk mee eens.’’

Vanuit Leerdam hoort hij veel positieve geluiden. ,,Leerdammers die de film in de bioscoop zien, sturen me berichtjes. Ik begrijp dat veel kinderen Leerdam hebben herkend op het scherm en er nu heilig van overtuigd zijn dat het om een waargebeurd verhaal gaat.’’

Henny Huisman

Volledig scherm
Filmproducent Lucio Messercola op de Zuidwal in Leerdam. © Cor de Kock

Messercola is ook betrokken bij de daadwerkelijke Sinterklaasintocht in het stadje. Daarvoor regelde hij onder meer een bezoek van Henny Huisman. Ook is een aantal pieten uit de Sinterklaasfilm aanwezig bij de intocht in Leerdam. Net als de nieuwe burgemeester Sjors Fröhlich.

Over de link tussen de film en de daadwerkelijke intocht zegt Messercola: ,,De film heeft een hang naar nostalgie, naar de jaren negentig, met acteurs als Bram van der Vlugt en Aad van Toor. Die lijn wilde ik graag doortrekken naar de intocht in Leerdam. Volgens mij past jeugdheld Henny Huisman daar perfect bij.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Leerdam en omstreken? Schrijf je hier in!