Het dorp aan de Vliet bestaat in 2020 precies 800 jaar.
Volledig scherm
Het dorp aan de Vliet bestaat in 2020 precies 800 jaar. © Historische Vereniging

Schelluinen viert in 2020 feest, want het dorp is dan acht eeuwen oud

Het jaar 2020 wordt een feestjaar voor inwoners van Schelluinen. Het ongeveer 1300 inwoners tellende dorp in de gemeente Molenlanden viert dan het 800-jarig bestaan.

Van 1220 tot 1700 was Schelluinen een commanderij - een soort landgoed - van de Ridderlijke Duitsche Orde. En in dat eerstgenoemde jaar werd ook al de oude kerk vernoemd, wat betekent dat het ‘dorp aan de Vliet’ volgend jaar precies 800 jaar bestaat.

,,Een bijzonder jubileum, dat vraagt om een feestje’’, aldus de groep inwoners die zich voorbereidt op het feestjaar. Onder meer leden van de Oranjevereniging, de Nederlands Hervormde Kerk, het Dorpsberaad Schelluinen, de Geschiedkundige Vereniging en basisschool Het Tweespan maken daar deel van uit. ,,De oude gemeentevlag van Schelluinen is aangepast voor het jubileum. Deze wappert volgend jaar in het hele dorp.’’

Boekwerkjes in de maak

Verschillende verenigingen en clubs werken al aan activiteiten. Zo wordt door de Geschiedkundige Vereniging een expositie in de kerk voorbereid en zijn er meerdere boekwerkjes in de maak. Leerlingen van Het Tweespan krijgen een gastles van leden van de vereniging.

Daarnaast worden er een zeskamp en een playbackshow georganiseerd, houdt de voetbalclub VV Schelluinen een toernooi met het computerspel FIFA, en zet de plaatselijke zangvereniging een korenfestival op poten. Dat laatste evenement haakt ook meteen aan bij ‘75 jaar bevrijding’, dat dit jaar en in 2020 door het hele land wordt gevierd.

Meer info is te vinden op de site schelluinen800.wordpress.com.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Schelluinen en omstreken? Schrijf je hier in!