Het masker- en filtersysteem dat Damen Shipyards ontwikkelde samen met andere bedrijven, de TU Delft en anesthesisten.
Volledig scherm
Het masker- en filtersysteem dat Damen Shipyards ontwikkelde samen met andere bedrijven, de TU Delft en anesthesisten. © Air-wave.org

Scheepsbouwer Damen ontwikkelt medisch masker

Damen Shipyards Group heeft samen met enkele bedrijven in Nederland en Spanje een snorkelmasker omgebouwd tot gezichtsbescherming voor ziekenhuispersoneel. De scheepsbouwer uit Gorinchem werkte daarbij ook samen met de TU Delft en anesthesisten van het Haaglanden Medisch Centrum.

Damen en de bedrijven vormen samen het consortium Air-Wave. Ze hebben twee type maskers ontwikkeld, die zijn voorzien van filters. Medische personeel dat zorgt voor patiënten die besmet zijn geraakt met Covid-19 kan deze steeds opnieuw gebruiken. 

De maskers, die gewoonlijk door duikers worden gebruikt, zijn voorzien van een verbindingsonderdeel dat met behulp van een 3D-printer is gemaakt. Het onderdeel verbindt het masker met het filtersysteem dat medische personeel op hun lichaam draagt.

Gratis 

Het ontwerp wordt nog verbeterd. Maar het consortium en de TU Delft hebben besloten het al wel gratis beschikbaar te stellen: iedereen mag het kopiëren. ,,Dit ontwerp kan mogelijk het wereldwijde gebrek aan beschermingsmaskers helpen oplossen en de veiligheid verbeteren voor zorgprofessionals die een groot risico lopen zelf besmet te raken’’, aldus Damen Shipyards.