De Merwedebrug bij Gorinchem wordt bij de verbreding van de A27 vervangen door een compleet nieuwe brug én er komt een tweede brug naast te liggen.
Volledig scherm
De Merwedebrug bij Gorinchem wordt bij de verbreding van de A27 vervangen door een compleet nieuwe brug én er komt een tweede brug naast te liggen. © ANP

Rijkswaterstaat laat omwonenden straks meekijken bij verbreding van de A27

Bewoners van regiogemeenten langs de A27 kunnen straks tijdens de verbreding van de snelweg meekijken met de werkzaamheden. Via een interactieve website laat Rijkswaterstaat zien wat er om de hoek gebeurt. ,,We kunnen omwonenden en andere belanghebbenden via deze website snel actuele informatie geven’’, zegt omgevingsmanager Erna Ceelen.

Het duurt nog een paar jaar voordat er echt gewerkt gaat worden aan de verbreding van de A27 tussen de knooppunten Hooipolder en Houten, maar het nieuwe online platform van Rijkswaterstaat is al klaar. Hierop zijn vanaf 2022 alle werkzaamheden live te volgen.

Impact

,,We hechten belang aan het goed informeren van de omgeving. De wegverbreding heeft immers veel impact op omwonenden, bedrijven, andere organisaties én weggebruikers’’, licht omgevingsmanager Ceelen toe.

Via het online platform kunnen geïnteresseerden opzoeken wat de verbreding van de A27 voor hen persoonlijk gaat betekenen. ,,Op het moment wanneer het hen uitkomt. Via een interactieve tracékaart kunnen mensen door het invoeren van hun adresgegevens direct inzoomen op hun persoonlijke situatie.’’

Inzoompunten

Op die kaart zijn zo’n veertig 360-graden-inzoompunten gemaakt. Hiermee brengt Rijkswaterstaat de huidige én toekomstige situatie in beeld. Zo is in de A27 bij Gorinchem in het toekomstbeeld de Merwedebrug verdwenen. Er liggen twee bruggen waarover autoverkeer rijdt. Het toekomstbeeld is een schets, want de bruggen moeten nog worden ontworpen. Bij de impressie staat beschreven wat er gaat gebeuren.

Ceelen: ,,Als we straks beginnen met de werkzaamheden, kunnen we omwonenden en andere belanghebbenden snel actuele informatie geven. Het online platform levert een belangrijke bijdrage aan informatievoorziening op maat.’’

Ook de Keizersveerse brug tussen Hank en Raamsdonksveer moet worden vervangen.
Volledig scherm
Ook de Keizersveerse brug tussen Hank en Raamsdonksveer moet worden vervangen. © Dreamstime

Raad van State

Rijkswaterstaat is op dit moment druk met de beroepsprocedure rond het tracébesluit en het saneringsbesluit. Deze moeten worden genomen voordat er met de werkzaamheden kan worden begonnen. Rijkswaterstaat bekijken alle bezwaren en geeft - indien nodig - meer informatie over de keuzes die zijn gemaakt. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State gaat de beroepen behandelen. Een datum hiervoor is nog niet bekend.

Er kwamen 362 zienswijzen binnen tegen het tracébesluit en 68 tegen het saneringsbesluit. In dat laatste staat onder meer welke woningen langs het verbredingstraject er volgens Rijkswaterstaat moeten verdwijnen. Bij de zienswijzen tegen het tracébesluit waren opvallend veel opmerkingen over de mogelijke verslechtering van de luchtkwaliteit. Volgens Rijkswaterstaat blijven de waarden voor stikstofdioxide en fijnstof na de verbreding binnen de wettelijke eisen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!