BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich.
Volledig scherm
BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich. © ANP Kippa

Radioman Sjors Fröhlich is de nieuwe burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden

Sjors Fröhlich is de nieuwe burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden. De baas van BNR Nieuwsradio, die nog geen ervaring heeft in het openbaar bestuur, is woensdagavond door de politiek voorgedragen tijdens een vergadering in Meerkerk.

Sjors Fröhlich (52) is een voormalig radio- en televisiepresentator bij de NCRV. Hij presenteerde onder meer op 3FM het populaire radioprogramma The Magic Friends. Sinds 2013 is hij hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. Fröhlich woont al jaren in Schoonrewoerd en is de afgelopen jaren bezig geweest met zich voorbereiden op een bestuurlijke functie.

,,Ik heb de champagne erbij gepakt’’, zei hij gisteren vlak nadat het nieuws bekend werd. ,,Ik vind het fantastisch en kijk er zeer naar uit om te gaan werken aan onze mooie gemeente.’’ De nieuwe burgemeester wordt de eerste kroonbenoemde burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden, die 1 januari 2019 ontstond uit een fusie van de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik. Jan Pieter Lokker is er nu nog waarnemer.

In totaal waren er 23 sollicitaties binnengekomen op de vacature voor burgemeester van Vijfheerenlanden. Het ging om 21 mannen en twee vrouwen. Zes van hen hadden al ervaring met het burgemeesterschap.

Opvallend is dat vier kandidaten zich tijdens de sollicitatieprocedure hebben teruggetrokken. Dat deden zij volgens Joop van Montfoort, voorzitter van de vertrouwenscommissie, om verschillende redenen maar onder meer vanwege benoemingen elders. Andere sollicitanten worden door de gemeente nooit openbaar gemaakt.

Meedenken

Inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden mochten vooraf meedenken over welke karaktereigenschappen hun nieuwe burgemeester moet hebben. Een meerderheid koos voor vooruitstrevend, in plaats van behoudend. Ook willen de bewoners de burgemeester het liefst ‘in de wijken en dorpen zien’ en niet alleen 'op het gemeentehuis’. 

Volgens de profielschets moet de nieuwe burgemeester de gemeente ‘verder brengen’. Er is behoefte aan een ‘ambitieuze koploper’ die ‘met de blik vooruit oog heeft voor de identiteit en tradities van de kernen’. Daarnaast werd een bestuurder gezocht die de weg weet in Utrecht, maar ook in Den Haag, en tegelijkertijd het gezicht laat zien op de Glasstadmars in Leerdam en de Paardenmarkten van Ameide en Vianen. 

De gemeenteraad van Vijfheerenlanden laat in een persbericht weten dat zij in Fröhlich ‘een communicatief, doortastend en verbindend burgemeester’ zien. ,,Hij heeft zich laten zien als een betrokken, strategische en gepassioneerde bestuurder met het hart op de juiste plaats. Hij beschikt over een indrukwekkend netwerk en heeft zich als stressbestendig laten zien. Zijn specifieke ervaring op het gebied van media, communicatie en crisisbeheersing ziet de raad als zeer gewenste pré.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!