Volledig scherm
Archieffoto: burgemeester Pauline Krikke van Den Haag (links) en minister Sigrid Kaag zetten het Binnenhof in het oranje licht. © ANP

PvdA Vijfheerenlanden wil gebouwen oranje verlichten om strijd tegen vrouwengeweld te steunen

Een aantal gebouwen in de gemeente Vijfheerenlanden moet dit jaar oranje worden verlicht, daarvoor pleit de PvdA. Op die manier wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen fysiek en seksueel geweld tegen vrouwen.

Het oranje verlichten van gebouwen gebeurt voor het internationale initiatief Orange the world. Volgens de organisatie krijgt wereldwijd één op de drie vrouwen met geweld te maken in haar leven. In sommige landen is dit zelfs 70 procent.

Meerdere gemeenten en provincies deden afgelopen jaar al mee aan Orange the World. Zo werd het Binnenhof in Den Haag (zie foto) oranje verlicht en ook de Erasmusbrug in Rotterdam kreeg een oranje ‘sausje’. Afgelopen jaar werden verspreid over het land meer dan 40 gebouwen, fonteinen, bruggen en standbeelden oranje verlicht. Het idee achter de verkleuring is dat oranje staat voor de dageraad, oftewel: ‘het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes’.

Toespraak

Het verlichten van de gebouwen gebeurt volgens PvdA-fractievoorzitter Joop van Montfoort ‘vaak met een toespraak van de burgemeester of wethouder en met uitgebreide aandacht in de pers’. ,,Op deze manier kunnen we samen breed aandacht vragen voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen in onze gemeente’’, zegt Van Montfoort. Wat zijn partij betreft wordt ook de provincie Utrecht opgeroepen om mee te doen aan het initiatief.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!