Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Poort6: Meer mensen met te lage huur dan een te hoge huur

In Gorinchem zijn meer mensen die een te lage huur ten opzichte van hun inkomen betalen, dan een te hoge huur. Dat meldt corporatie Poort6 in een reactie op de cijfers rond scheefhuren.

Dat er naar schatting 700 Gorcumers zijn die een te hoge huur betalen in verhouding tot hun inkomsten, werd recent duidelijk uit de woonvisie van de gemeente Gorinchem en de woningbouwvereniging Poort6. Deze ‘dure scheefhuurders’ vormen tien procent van de huurders. ,,Dat valt nog mee in vergelijking met andere steden’’, stelt beleidsadviseur Bas Slagmolen van Poort6. ,,Daar is het percentage 14,5 procent.’’

Opvallend is volgens Poort6 dat Gorinchem een nog grotere groep ‘goedkope scheefwoners’ telt, namelijk 16,2 procent. Dat zijn huishoudens die op papier een hogere huur of koopwoning kunnen betalen, maar in hun sociale huurwoning blijven wonen en dus relatief lage woonlasten hebben. Zij kunnen niet gedwongen worden te verhuizen en houden daarmee een woning ‘bezet’ die geschikt is voor iemand met een lager inkomen.

Maatregelen

Om de verschillen kleiner te maken, zijn voor beide groepen huurders maatregelen genomen, meldt Poort6 ook. Zo is ‘passend toewijzen’ sinds 2016 ingevoerd, zodat huurders een huur betalen die past bij hun inkomen. Voor huurders die er plots in inkomen op achteruit gaan, is het bovendien mogelijk om huurverlaging aan te vragen of hulp te krijgen van een budgetcoach.

Ook voor middeninkomens, mensen met een jaarinkomen tussen 38.325 en 45.000 euro, zoekt Poort6 mogelijkheden. Voor deze groep, die geen recht heeft op sociale huur, is maar een beperkt aantal huurhuizen beschikbaar en ook een koopwoning is voor hen niet gemakkelijk te vinden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!