Poort6 krijgt meer klachten over overlast en andere huurdersperikelen
Woningcorporatie Poort6 in Gorinchem heeft het voorbije jaar meer klachten over overlast en andere huurdersperikelen gehad. Het aantal sociaal-beheermeldingen nam ten opzichte van 2017 met honderd toe tot 793.
Anja Broeken
,,Het zijn alle meldingen die we vorig jaar hebben gehad’’, zegt een woordvoerder van Poort6. ,,Die gaan dan ook over zeer uiteenlopende situaties.’’
In die cijfers zitten ook notoire overlastgevers verborgen. De bewoner van een flat aan de Van Goudoeverstraat die vorige week zaterdag met zijn dreigementen een politiemacht op de been kreeg, verdwijnt in de cijfers van dit jaar. Zowel Poort6, de gemeente Gorinchem als de politie willen niet verder op die gebeurtenis ingaan met het oog op de privacy van de bewoner, die verward bleek te zijn.
Een optreden van de Dienst Speciale Interventies kan grote impact hebben op buren, bewoners in de flat en wijk
Woordvoerder gemeente Gorinchem
,,Een optreden van de Dienst Speciale Interventies kan grote impact hebben op buren, bewoners in de flat en wijk’’, erkent een woordvoerder van de gemeente Gorinchem. ,,Indien nodig en wenselijk organiseren we al gemeente nazorg voor omwonenden. De burgemeester ziet hier persoonlijk op toe.’’
In het geval van ernstig verwarde bewoners, die een gevaar voor zichzelf of anderen zijn, kan de burgemeester overgaan tot een gedwongen opname via een zogeheten last tot inbewaringstelling. Dan is er al een arts geweest die de geestelijke toestand van de bewoner heeft beoordeeld. Hoe vaak dit in Gorinchem gebeurt, is niet duidelijk.
Zorgnetwerk
Voordat het zover komt, heeft woningcorporatie Poort6 al stappen genomen. ,,Afhankelijk van het vraagstuk zetten we de vrijwilligers van Buurtbemiddeling in. Of we doen een beroep op het zorgnetwerk van de bewoner. Er zijn gevallen waarbij ook de politie wordt ingeschakeld. Daarnaast gaan we zelf in gesprek met de betreffende huurder en omwonenden’’, legt de woordvoerder van Poort6 uit.
De corporatie kan bewoners niet dwingen om hulp te zoeken. ,,Dat gebeurt vanuit de zorg. Daarnaast is het in het uiterste geval mogelijk om via de rechter te vragen om de huurovereenkomst met de overlast gever te ontbinden. Dit laatste willen we uiteraard voorkomen. Voor zover het relevant is, houden we omwonenden op de hoogte. Maar daarbij zijn we gebonden aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming, de nieuwe privacywet.’’
Huurders kunnen overdag wijkbeheerders en huismeesters aanspreken. ,,In de avond en nacht moeten mensen bij grotere meldingen de politie bellen,’’ aldus de Poort6-woordvoerder.
Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.