Politie bij één op de drie spoedmeldingen niet binnen een kwartier ter plaatse in Molenlanden

Bij één op de drie spoedmeldingen in Molenlanden duurde het de politie langer dan een kwartier om op de plek van het incident te komen. De aanrijtijden zijn in de gemeente al jaren een punt van zorg.

In september 2019 kwamen er 38 spoedmeldingen uit Molenlanden binnen bij de politie. In bijna 66 procent van de gevallen (25 in totaal) waren agenten binnen een kwartier ter plaatse. Dat blijkt uit cijfers van de politie. 

De politie heeft zichzelf in het verleden het criterium opgelegd om in 90 procent van de gevallen binnen 15 minuten ter plaatse zijn bij een spoedmelding. Die norm werd afgelopen maand overigens alleen in Gorinchem gehaald. In Vijfheerenlanden lukte dat bijna. Het landelijk gemiddelde is overigens 84 procent.

Plattelandsgemeente 

In Molenlanden lag het percentage in juni van dit jaar op 83 procent. Daarna duikelde het weer naar beneden. Het percentage wordt ook beïnvloed door de hoeveelheid meldingen. Die kan in kleine dorpen per maand flink verschillen. Overigens zijn de aanrijtijden al jaren een punt van zorg in de plattelandsgemeente met een aantal afgelegen plaatsen. Burgemeester Dirk van der Borg zei eerder al dat het vanwege de uitgestrekte ligging van de gemeente ‘niet reëel’ om te verwachten dat de politie de gestelde norm haalt. 

Wel pleitte hij er in 2017 voor om de afwisseling van de surveillancedienst voortaan in (de toenmalige gemeente) Molenwaard te doen, in plaats van in Gorinchem. Op die manier zijn er toch meerdere keren per dag agenten in het gebied. ,,Zo'n dienstwissel vindt drie tot vier keer per dag plaats en altijd in Gorinchem. Ook is er een briefing. Het zou goed zijn als ook die in Molenwaard plaatsvindt, bijvoorbeeld in Groot-Ammers.’’

Thuisbasis

Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

In een reactie op de nieuwe cijfers zegt de burgemeester ‘al meermaals aandacht te hebben gevraagd voor de fysieke nabijheid van de politie in onze gemeente’. Van der Borg drong bij het politieteam erop aan om een deel van het politieteam te huisvesten op een locatie in Molenlanden. ,,Hierover wordt door de politie nagedacht’’, zegt woordvoerder Ingeborg Voogt. ,,Mogelijk zullen daarmee ook de aanrijtijden verbeteren. Daarbij wordt betrokken dat de aanrijtijden van de ambulance ook zijn verbeterd, nadat er een extra ambulancepost in ons gebied bij is gekomen.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Molenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!