Nu is het zo dat jongvolwassenen dienen te betalen, wanneer zij alsnog een prik wil halen tegen bijvoorbeeld difterie, tetanus en polio (DTP) of bof, mazelen en rode Hond (BMR).
Volledig scherm
PREMIUM
Nu is het zo dat jongvolwassenen dienen te betalen, wanneer zij alsnog een prik wil halen tegen bijvoorbeeld difterie, tetanus en polio (DTP) of bof, mazelen en rode Hond (BMR). © ANP

Pleidooi voor gratis prik voor 18- tot en met 21-jarigen: ‘Lage drempel om je alsnog te laten inenten’

Jongvolwassenen die als kind niet zijn gevaccineerd, moeten zich op latere leeftijd alsnog gratis kunnen laten inenten. Daarvoor pleit de gemeente Molenlanden, waar de vaccinatiegraad al jaren onder de ‘veilige’ 95 procent ligt. ,,Het aanbieden van gratis inentingen kan dat percentage mogelijk omhoog helpen.’’

Momenteel is het zo dat iedereen van achttien jaar of ouder dient te betalen, wanneer hij of zij tóch een prik wil halen tegen bijvoorbeeld difterie, tetanus en polio (DTP) of de bof, mazelen en rode hond (BMR). Voor het ‘complete pakket’ van het Rijksvaccinatieprogramma lopen de kosten dan al snel op tot meer dan honderd euro per persoon. ,,Terwijl we juist graag een lage drempel willen bieden aan jongeren om zich alsnog in te laten enten, als dat in hun jeugd niet is gebeurd’’, zegt de Molenlandse wethouder Lizanne Lanser.

  1. Die ‘dommenee’ van de Bethelkerk in Werkendam moet worden aangepakt
    PREMIUM
    COLUMN

    Die ‘dommenee’ van de Bethelkerk in Werkendam moet worden aangepakt

    Terecht stelt de overheid strenge straffen in het vooruitzicht voor diegenen die de anti-coronaregels aan hun laars lappen. Ook op het verspreiden van nepnieuws zijn zware sancties beloofd. Maar waarom heeft nog niemand die ‘dommenee’ van de Bethelkerk in Werkendam aangepakt? ‘Lieve kinderen uit de Bethelkerk’, zo begint hij een brief aan zijn kudde gelovigen. Wat leuk, een dominee die zich rechtstreeks richt tot de jeugd!