Volledig scherm
Donoren kunnen in Gorinchem na 30 september alleen bloed afstaan. © ANP

Plasmadonoren uit Gorinchem die willen blijven geven, moeten straks een half uur rijden

Donoren van plasma die nu nog de bloedbank van Sanquin in Gorinchem bezoeken, moeten na september uitwijken naar Dordrecht, Waalwijk of Den Bosch. Elke locatie ligt op ongeveer een half uur rijden van het huidige donatiepunt aan de Spijksedijk in Gorinchem.

Alle donoren hebben de voorbije week een brief van Sanquin gehad over de sluiting van de locatie in Gorinchem. De huur is namelijk afgelopen. De organisatie gaat met ingang van 30 september een mobiele bloedbank inzetten. 

Mobiele bloedbank

,,In de afgelopen periode heeft Sanquin verschillende alternatieven voor afname in Gorinchem onderzocht’’, legt de organisatie uit. Ze geeft aan dat uiteindelijk is gekozen voor de mobiele bloedbank. Dat betekent voor donoren die plasma afstaan dat zij daar niet terecht kunnen.

,,Als u in Gorinchem wilt blijven donoren, kunt u ervoor kiezen om over te stappen van plasma- naar bloeddonor’’, suggereert Sanquin. Maar plasmadonatie is minder belastend dan bloeddonatie. Het lichaam herstelt sneller omdat de donor geen rode bloedcellen afstaat.

De fractie van de VVD heeft inmiddels al raadsvragen gesteld over het loslaten van een vaste locatie door de bloedbank in Gorinchem. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!