Volledig scherm
De Kerkstraat in Hank. De gemeente heeft daar grote plantenbakken neergezet, tot woede van omwonenden © AD

Plantenbak Hank in brand gestoken, gemeente doet aangifte

UPDATEEen van de plantenbakken die de gemeente Altena onlangs in de Kerkstraat in Hank neerzette, is woensdagavond door onbekenden in brand gezet. Dat is vermoedelijk gebeurd uit protest tegen de bakken, die door veel bewoners als onwenselijk worden beschouwd. Met name bewonersgroep Het Belang van de Hang en Progressief Altena hebben bezwaren. Ze zouden levensgevaarlijk zijn.

De bakken, die zijn neergezet om de verkeersveiligheid in de Kerkstraat te vergroten, houden de gemoederen in het Brabantse dorp al een tijdje bezig. De blokkades zijn in de ogen van veel bewoners zo groot dat kinderen die daar willen oversteken, nauwelijks te zien zijn. Ook vrachtwagens kunnen maar met moeite om de bakken heen en moeten hiervoor de fietsstrook op draaien.

Het artikel gaat verder onder de video.

Raadslid Christian Alderliesten pleitte er eerder deze week dan ook voor dat de bakken zo snel mogelijk worden weggehaald en dat er gezamenlijk met omwonenden wordt gezocht naar een veiliger alternatief. Verantwoordelijk wethouder Matthijs van Oosten hield echter voet bij stuk: het is een proef en de bakken blijven staan. Wel zegde hij toe dat de dorpsbewoners worden betrokken bij de evaluatie van de proef.

Vorkheftruck

De bakken lokten ook op sociale media heftige reacties uit. Zo was er een bewoner die een beloning van 200 euro uitloofde voor degene die de bakken met een vorkheftruck of pompwagen zou weghalen. Maar in plaats daarvan werd woensdagavond een van de bakken in de hens gezet. De reacties daarop zijn wisselend. Een aantal spreekt er schande van, omdat dit niet de manier is om te protesteren. Ook wordt gesproken over een ‘laffe actie'. 

De schade aan de bak valt overigens mee: die is van steen. Vermoedelijk heeft alleen de brandbare vloeistof die over de bak is gegoten vlam gevat.

Een woordvoerster van de gemeente legt uit dat er inmiddels aangifte is gedaan van vernieling. ,,Hier zijn we niet blij mee’’, klinkt het eufemistisch. ,,We wilden in dialoog met de bevolking. Dan is dit niet de manier.’’

De woordvoerster stelt dat de bakken gewoon blijven staan en niet uit voorzorg worden weggehaald om te voorkomen dat er opnieuw een in brand wordt gezet. ,,We hebben al laten weten dat de plantenbakken er op proef staan. We gaan nu op zeer korte termijn in gesprek met de menen in de omgeving.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hank en omstreken? Schrijf je hier in!