Een jongen met een knuffelbeer in een speelkamer van een jeugdhulpverleningscentrum. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Een jongen met een knuffelbeer in een speelkamer van een jeugdhulpverleningscentrum. Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Plannen voor overname noodlijdende jeugdzorginstelling Juzt

Zorgcombinatie Crossroads wil de bijna failliete jeugdinstelling Juzt overnemen. Op voorwaarde dat de gemeenten in West-Brabant en het Rijk garant staan voor de kosten die op kunnen lopen tot 12 miljoen euro. De zorgcombinatie wil de zorg voor alle cliënten overnemen. Dat geldt ook voor de medewerkers, met een voorbehoud voor het administratieve en technische personeel.

De negentien gemeenten in West-Brabant, waaronder Altena, die jeugdzorg van Juzt inkopen, zouden vorige week een beslissing nemen over het bod van Crossroads. Dat lukte niet, ook niet na overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De garantstelling van maximaal 12 miljoen euro is een heikel punt. Beide overheden stopten al miljoenen in Juzt om de jeugdinstelling overeind te houden: de gemeenten verstrekten een noodlening van 2,3 miljoen euro, het ministerie legde 3 miljoen op tafel.

Om niet volledig afhankelijk te zijn van Crossroads hebben de gemeenten Juzt gevraagd te onderzoeken of de instelling in afgeslankte vorm verder kan. Zonder de fors verliesgevende onderdelen, zoals de 24-uurs opvang voor jongeren met zware gedragsproblemen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Altena en omstreken? Schrijf je hier in!