De Krabbebossen, een van de locaties van Juzt.
Volledig scherm
De Krabbebossen, een van de locaties van Juzt. © Pix4Profs/Joyce van Belkom

Personeel Juzt zint op acties na afketsen overname

De overname van jeugdzorgreus Juzt gaat niet door. Zorgcombinatie Crossroads wilde de bijna failliete instelling overnemen op voorwaarde dat de regiogemeenten, waaronder Altena, en het rijk garant zouden staan voor de kosten die kunnen oplopen tot 12 miljoen euro. Maar die weigeren.

Het merendeel van de zeshonderd werknemers van Juzt heeft boos en teleurgesteld gereageerd op het afketsen van de overname. ,,De mensen zijn echt superboos’’, zegt Arjan Bosman, voorzitter van de ondernemingsraad. Hij sluit niet uit dat er snel protestacties zullen volgen bij de noodlijdende instelling. ,,Al maanden worden we aan het lijntje gehouden over onze toekomst. En nog steeds weten we niet waar we aan toe zijn. We zijn het zat.’’

Deze week zouden de colleges van burgemeester en wethouders in de negentien West-Brabantse gemeenten de knoop doorhakken over de toekomst van Juzt dat zorg biedt aan 1800 jeugdige cliënten en al maanden vecht tegen een faillissement. De Juzt-medewerkers hadden hun hoop gevestigd op groen licht voor de overname of in elk geval duidelijkheid over hun toekomst.

De colleges kozen anders. In een nog geheim plan dat naar de gemeenteraden wordt gestuurd, wordt voorgesteld met Juzt in fors afgeslankte vorm verder te gaan. Welke onderdelen moeten afvallen is onduidelijk, maar vrijwel zeker betekent dat met alle verliesgevende onderdelen van de instelling snel wordt gestopt. Eind deze maand nemen de gemeenteraden een besluit.

Regio uit

Björn Rommens, voorzitter van de cliëntenraad bij Juzt, houdt zijn hart vast. ,,Wat betekent dat voor al die jongeren die straks geen zorg meer van Juzt krijgen. Moeten die voor specialistische hulp dan de regio uit? Misschien wel naar andere delen van het land. Dan moeten we met z'n allen toch niet willen.’’

Hij heeft sterk het idee dat de colleges van b en w zich in hun keuze vooral door geld laten leiden. De wethouders van de gemeenten die jeugdzorg van Juzt inkopen en daarmee de belangrijkste inkomstenbron van de zorginstelling zijn, willen niet reageren op de kritiek.

Omdat er een acuut geldprobleem dreigde bij Juzt - alleen de salarissen voor deze maand konden nog worden betaald - heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zich bereid verklaard garant te staan voor de salarisbetalingen tot aan het eind van het jaar.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!