Volledig scherm
De ozb gaat omhoog in West Betuwe. © ANP XTRA

Ozb en toeristenbelasting stijgen komend jaar in West Betuwe

De toeristenbelasting gaat flink omhoog in West Betuwe en ook voor bewoners nemen de lasten toe. De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt komend jaar met het inflatiepercentage, kondigt de gemeente aan.

West Betuwe is financieel gezond, maar aan pijnlijke keuzes valt niet helemaal te ontkomen, zegt wethouder financiën Govert van Bezooijen. Hij moest afgelopen maanden op zoek naar zo’n acht ton om de begroting helemaal sluitend te krijgen.

Dat tekort was ontstaan door extra wensen van de gemeenteraad, die onder meer geld vroeg voor het beheer van begraafplaatsen. Tegelijkertijd kwam er minder geld binnen van het rijk.

Volgens Van Bezooijen is een deel van het budget opgevangen door efficiënter te gaan werken, maar zijn pijnlijke maatregelen niet te voorkomen. Behalve een verhoging van de ozb en de toeristenbelasting wil de wethouder bezuinigingen in het sociaal domein doorvoeren.

Is West Betuwe een dure gemeente met zijn woonlasten? Ja, meldde de provinciale SP onlangs. In deze gemeente betaalt een huishouden met meerdere personen 197 euro meer aan woonlasten per jaar dan het gemiddelde Gelderse gezin, zei Esther Portegies van de provinciale SP. Ze wijt de hoge woonlasten voor de gezinnen uit Regio Rivierenland aan de afvalverwerking en het riool.

Rioolstelsel

Wethouder Govert van Bezooijen vindt het wat te simpel om alleen cijfers met elkaar te vergelijken. ,,Het gaat erom wat daar voor onze inwoners tegenover staat.’’ Het grootste verschil met andere gemeenten betreft de hoge rioolheffing in West Betuwe. ,,Logisch wanneer je bedenkt dat we een enorm uitgestrekt gebied omvatten. En wij ons rioolstelsel al op de toekomst voorbereiden, we schuiven het niet door naar volgende generaties.’’ De provincie constateerde onlangs dat West Betuwe ruim voldoende financiële reserves heeft. Maar dat betekent niet dat de situatie volstrekt zorgeloos is, zo stelt het college van burgemeester en wethouders.

Van Bezooijen: ,,We zijn ons er terdege van bewust dat het tij plotseling kan keren. Economische ontwikkelingen, landelijk beleid of onvoorziene tegenvallers kunnen ingrijpende effecten hebben. Natuurlijk staan we er goed voor. Maar dan betekent niet dat we niet kritisch naar onze eigen uitgaven moeten kijken en helaas ook offers van onze inwoners moeten vragen om financieel gezond te blijven.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit West Betuwe en omstreken? Schrijf je hier in!